Google: a kalózkodás a hiány és a magas árak következménye

Google: a kalózkodás a hiány és a magas árak következménye

2014. március 12. 22:11, Szerda
Az amerikai társaság arra hívta fel az ausztrál kormány figyelmét, hogy ne hozzon túl szigorú intézkedéseket a kalózkodás elleni harcban.

Az ausztrál kabinet már hosszabb ideje megosztott abban a kérdésben, hogy vajon miként kellene kezelni az internetes szerzői jogsértéseket. George Brandis ausztrál főállamügyész legutóbb az úgynevezett három csapás modell bevezetését javasolta. Egy ilyen törvény elfogadása azt jelentené, hogy a három esetben is szerzői jogsértést elkövető felhasználó aggódhatna az interneteléréséért. Az elképzeléssel kapcsolatban néhány héttel ezelőtt a helyi távközlési minisztérium megkereste a Google-t és arra volt kíváncsi, hogyan reagáljon az online kalózkodásra.

Nos, a tengerentúli óriás nem rejtette véka alá a véleményét és közel sem olyan válaszokat adott a kérdésre, amiket az ausztrál kormány várt volna. Az társaság mindenekelőtt leszögezte, hogy a túlzottan radikális intézkedéseket nem tartja sokra, mivel kutatások szerint az internetes kalózkodás elsősorban a tartalmak rossz elérhetőségének és a magas áraknak köszönhető. A drasztikus eszközök helyett a törvényalkotóknak inkább új üzleti modelleket kellene létrehozniuk. A Google különösen az úgynevezett szürke zónába sorolható oldalak betiltását tartja rossz megoldásnak, mely lépés végrehajtása pénzügyi szempontból nem kifizetődő.

2011-ben az Egyesült Államok Társadalomtudományi Kutatótanácsa (SSRC) megállapította, hogy a fejlődő országokban a kalózkodás elsősorban a filmek, a zenei albumok és a szoftverek magas árára vezethető vissza. "A magas árak, a digitális technológiák elérhetősége és az alacsony bevételek a legfőbb alkotóelemei a globális kalózkodásnak" - állította tanulmányában a szervezet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások