A szerzői és szomszédos jogok mindenek felett

A szerzői és szomszédos jogok mindenek felett

2000. január 5. 00:01, Szerda
Valamelyik fórumba "xy" egy kellemes MIDI állományt linkelt be, jól esett hallgatnom és közben nézegettem ezernyi levelezési listámat. Egyiken megdöbbenve olvastam egy levél részletet, mely eképpen szól:
-----------------------------
A cegem a minap kapott egy levelet.
Felado: ARTISJUS Magyar Szerzoi Jogvedo Iroda Egyesulet.
Ebben arra szolitjak fel a ceget, hogy:
"... telefonvonal elofizeto vallakozasokat, illetve egyeb jogi szemelyiseggel rendelkezo szervezeteket 2000. Januar 1-tol SZERZOI JOGDIJ FIZETESI KOTELEZETTSEG terheli abban az esetben, ha a naluk mukodo TELEFON ALKOZPONTOKON KERESZTUL varakoztatasi (hold time) ido alatt ZENE SZOL. "
-----------------------------
Nem tudom eldönteni, hogy ez komoly, vagy csak valaki marháskodik. Tartok tőle, hogy komoly, jobb lesz vigyáznunk. Száműzzük a munkahelyekről a rádiókat és magnókat. Tiltsuk meg a távolsági buszokon a hangszórók használatát, legfeljebb a busz vezetője szólhasson bele, de csak szigorúan a megállókra vonatkozó adatokat közölje, ne bocsátkozzom holmi idegenvezetői információs centrum szerű fecsegésbe, hiszen ezzel az utikönyvek szerzőinek érdekeit sértheti. Gondosan ügyeljünk, hogy otthoni dorbézolásaink során a zene ne hallatszon át a szomszédba! No nem azért, mert esetleg zavarjuk szerencsétlent, hanem azért, hogy nehogy nagy nyilvánosság előtt játszuk a "kopirágjtos" kultúrtermékeket.
Nemtudom, hogy sírjak vagy nevessek. Vajon mikor fogja "szerzői jogdíj fizetési kötelezettség" terhelni 300 forintos original lengyel piaci kvarcórámat, hiszen hét különböző dallamot dudál és a minősége sem sokkal rosszabb mint a telefonon keresztül hallgatott zenének.
Köszönöm "xy"-nak a bevezetőben említett zenét, de többet ne "linkeljen", ha nem muszáj. Nem tudom, hogy kedvenc on-line magazinunkat mikor fogják az ehhez hasonló linkek miatt "szerzői jogdíj fizetési kötelezettséggel" rémisztgetni, de lassan kezdek félni...

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások