Csak működő elektronikus eszközzel lehet repülőre ülni Angliában

Csak működő elektronikus eszközzel lehet repülőre ülni Angliában

2014. július 10. 00:10, Csütörtök
Terroristák állítólag kis méretű elektronikai eszközökbe beépíthető és repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.

A fedélzetre felvitt elektronikus eszközeik - elsősorban a laptopok és a mobiltelefonok - teljes feltöltését kéri a brit kormány mindazoktól, akik repülőgéppel utaznak Nagy-Britanniába, illetve onnan külföldre. A brit közlekedési minisztérium által közzétett felhívás szerint a biztonsági ellenőrzés során vizsgálhatják a brit célállomásokra, illetve brit repülőterekről más országokba tartó utasok elektronikus eszközeinek töltöttségi állapotát, és ha ezek nincsenek feltöltve, akkor nem vihetők fel a fedélzetre. A minisztérium ezért azt kéri az utasoktól, hogy az utazás előtt mindenképpen töltsék fel teljesen azokat az elektronikus eszközeiket, amelyeket magukkal akarnak vinni az utastérbe. A tárca közölte: "nyilvánvaló okokból" nem fejti ki részletesen, hogy az intézkedés mely útvonalakra vonatkozik.

A mai felhívás a minisztérium tájékoztatása szerint összefügg az amerikai kormány minap bejelentett hasonló biztonsági szigorításaival, de a közlemény nyelvezete egyértelműen arra utal, hogy az elektronikus eszközök feltöltésének ellenőrzésére nemcsak a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó utasok számíthatnak. A brit közlekedési minisztérium nem részletezte az intézkedés okát sem. Előzőleg azonban a brit és az amerikai sajtóban olyan értesülések jelentek meg, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő, Szíriában és Jemenben tevékenykedő szélsőséges csoportok kis méretű elektronikai eszközökbe beépíthető és repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.


A héten a legnagyobb brit-amerikai légi forgalmat lebonyolító társaság, a British Airways saját hatáskörében hasonló szigorításokat jelentett be. A cég közölte, hogy Amerikába induló járatainak utasait a biztonsági ellenőrzést végző személyzet felszólíthatja elektronikus eszközeik - mobiltelefonok, laptopok, táblagépek, elektronikus olvasók - bekapcsolására és az eszközök töltöttségének és működőképességének bemutatására. Az eszközöket az utazás előtt teljesen fel kell tölteni, a feltöltetlen, nem bekapcsolható szerkezeteket nem lehet felvinni a repülőgépekre.

A cég hangsúlyozta, hogy elromlott - vagyis nem a feltöltetlen telepek miatt, hanem egyéb műszaki okokból nem működő - elektronikus szerkezeteket sem lehet felvinni repülőgépeinek fedélzetére. A British Airways külön kéri a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó átszálló utasait, hogy utazásuk első szakaszában ne merítsék le a náluk lévő elektronikus eszközök telepét, mert a brit repülőtereken "nagyon korlátozottak" az újratöltési lehetőségek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások