A családi fényképek ötöde esküvőn készül

A családi fényképek ötöde esküvőn készül

2014. augusztus 13. 10:12, Szerda
Legalább egy év randevúzgatás vagy egy gyűrű kell hozzá az ujjra, hogy a párunk is rákerülhessen a családi fényképre.

Az esküvőszezon közepén járunk, és a Nikon kutatása pedig kiderítette, hogy a családi fényképek közel ötödét (18%) az esküvői fényképek teszik ki. A friss szerelmespárok családon kívüli tagjai azonban nem számíthatnak arra, hogy rákerüljenek a képekre; Európában csak az emberek 16% a látná őket szívesen egy csoportképen. Ami azt illeti, az emberek mintegy harmada (32%) elvárja, hogy a kapcsolat már legalább egy éve tartson, vagy a pár már egy ideje legalább együtt éljen, mielőtt hozzájárul, hogy egy rokon partnere rákerülhessen a családi fényképre. Egy kisebb hányaduk (8%) pedig csak akkor egyezik bele a közös képbe, ha a pár már el is jegyezte egymást. Az emberek több mint ötödének (21%) kellett már eltennie egy családi képet a szem elől egy szakítás után, ami talán magyarázza, hogy miért érzik sokan indokoltnak az óvatosságot.

A Nikon egész Európára kiterjedő, családi fényképeket vizsgáló tanulmánya során 9000 felnőttet kérdezett meg Lengyelországból, Belgiumból, Oroszországból, a Cseh és a Szlovák Köztársaságból, Romániából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból, és arra az eredményre jutott, hogy a fotózásban leginkább a „szelfikről” ismert, fiatal generáció meglepően erős érzelmekkel viseltetik a többgenerációs fényképek iránt. A 18–34 évesek közel fele (47%) azt mondta, hogy a család történetének dokumentálásához alapvető fontosságú, hogy a rokonokkal családi fényképek készüljenek, bár 28%-uk elismerte, hogy a családjukban nem szokás rendszeresen ilyen fényképeket készíteni, és azt szeretnék, ha több ilyen fotózásra kerülne sor.


A családi fotóknál a család legfiatalabb generációja vállalja leggyakrabban magára, hogy a fényképet elkészítse az utókor számára – ilyen képek alkotják a családi fényképek közel harmadát (32%) –, míg az idősebbek általában a fényképezőgép objektívje előtt foglalják el megtisztelő helyüket: több mint harmaduk (43%) mondta, hogy ők a legfontosabbak, akiknek a fényképre rá kell kerülniük. A családi fényképet készítők közül tízből több mint egy (13%) szereti követni a fiatal brit királyi sarjak példáját, és a háziállatuknak is helyet szorítanak a képen, miközben egy kisebbség (4%) úgy véli, hogy az öltözékek összehangolása a kulcs az igazán kiemelkedő családi fényképekhez.

Ami a képeken felvett pózokat illeti, a családok inkább az igazi királyi családok fényképeiből merítenek ihletet, és nem a közvélemény trónjára emelt hírességek képeiből. Amikor megkérdeztük, hogy kik készítik a legjobb hivatalos családi fényképeket, az európaiak szavazatai szerint a brit, spanyol, svéd és belga királyi családok képei jobbak, mint a Beckham, az Obama vagy a Kardashian család képei.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások