Árat emelnének a szolgáltatók a független Skóciában

Árat emelnének a szolgáltatók a független Skóciában

2014. szeptember 18. 16:37, Csütörtök
Egy sikeres népszavazásra a nagyobb brit mobilszolgáltatók áremeléssel válaszolnának.

A Skócia jövőjéről tartandó népszavazás hetek óta kiemelt témának számít a sajtóban, itt számos eltérő területet, az ott bekövetkező esetleges fejleményeket is igyekeztek megvizsgálni. Szóba kerül itt a brit atomfegyverek kezelése, a flotta állomásának áthelyezése, de legalább ilyen fontos kérdés a meglévő államadósság megosztása, illetve az energiahordozók lelőhelyének tulajdonlása. Most a mobilhálózatok kapcsán született közös bejelentés, amelyben a szolgáltatók az áremelés lehetőségét vetik fel.

A BT oldalán olvasható, ám számos egyéb szolgáltató, így például a TalkTalk, a Telefonica UK (O2), a Vodafone, az EE, valamint a Three által is aláírt, emiatt pedig egységes kiállásként is értékelhető bejelentés szerint a piacon jelenlévő cégek egy esetleges sikeres népszavazás esetén kénytelenek lennének szinte azonnal árat emelni az újonnan megszülető független államban, ami több tényezőnek is köszönhető. Egyrészt nem világos, hogy az Egyesült Királyságon belül viszonylag jelentős önállóságot élvező, ám (az uralkodó személyén kívül) most teljes mértékben attól esetleg függetlenedő ország milyen új szabályozást vezetne be, ezek pedig milyen hatással lennének a piaci viszonyokra.

A másik fontos szempont, hogy Skócia népsűrűségi mutatója meglehetősen alacsony. Az ebből adódó komoly különbséget eddig az angliai országrész jóval sűrűbben lakott területeivel kompenzálták, hiszen minden egyes szolgáltató a teljes szigetet vette alapul a hálózat kiépítésénél és a meglévő infrastruktúra fejlesztésénél. Az alacsonyabb lélekszám, illetve a gyérebb lakosság miatt számos beruházás válhat egycsapásra túl drágává, amit a szolgáltatók a díjszabás emelésével ellensúlyoznának, a teljes lakosságra hárítva így a felmerülő költségeket.

Az érintett cégek azt remélik, hogy egy független Skócia minden tekintetben a meglévő EU-s rendelkezéseket venné át, így biztosítaná a zökkenőmentes átmenetet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások