Az MP3 kitiltva az egyetemekről

Az MP3 kitiltva az egyetemekről

2000. február 28. 22:06, Hétfő
(BBC) Az USA egyetemi hálóján az összes netforgalom több mint 60%-át a különböző helyekről letöltött MP3 fájlok teszik ki. Az MP3 töltögetés néhány helyen már olyan mértékeket öltött, hogy nincs elég sávszélesség a tudományos feladatok végrehajtására. A rendszergazdák jobb megoldás híján összegyűjtik a legtöbbet látogatott lapok címeit és blokkolják a hozzáférést a hallgatói gépekről.

A múlt héten hallgatói körökben nagy port kavart, hogy az Illinois, Indiana és Oregon állam egyetemi hálóján letiltották a Napster használatát. A Napster egy szabadon hozzáférhető szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a használója MP3 fájlokat tegyen letölthetővé és töltsön le más Napster használóktól.

Egyes rendszergazdák szerint a Napster csak a jéghegy csúcsa. Más programok, mint pl. a filmek cseréjére használt iMesh hasonlón népszerű egyetemi körökben, és a filmek nagy mérete miatt hálózati szempontból sokkal kártékonyabb is lehet.

A diákok természetesen nem ülnek tétlenül. Azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megszüntessék a "cenzúrát", és visszakapják a jogaikat a lapok elérésére. Az eddig összegyűlt 2700 aláírást 10 ezerre kívánják kiegészíteni a cél érdekében.

Listázás a fórumban