Az elektromos hálózaton keresztüli Internet megvalósul

Az elektromos hálózaton keresztüli Internet megvalósul

2000. március 7. 18:14, Kedd

(CNet) A technológiát övező évek óta tartó hitetlenség után a német Veba konglomerátum - az amerikai Enikia szolgáltatóval együttműködve - közel áll az elektromos hálózaton keresztüli Internetszolgáltatás megindításához.

Az európai és az amerikai piacon idén nyáron kezdik meg a próbákat, megjelenése a kereskedelmi forgalomban csak az év végére várható. Az elektromos kommunikációval kapcsolatos kutatások egy lépés előre, kettő hátra világában ez a vállalat jutott a legtovább. Az Enikia-Veba együttműködésüket a múlt hónapban jelentették be, céljuk egy olyan rendszer létrehozása, ahol a felhasználók számítógépüket bármely konnektorba dugva a Netre kapcsolódhassanak. A kereskedelmi megjelenés jelzésértékű lehet a támogatók számára.
A szolgáltatás ára várhatóan a telefon és kábelszolgáltatók áraihoz hasonló lesz, ezáltal a világ telekommunikációs óriásai teljesen új versenytársakkal találják szembe magukat: az elektromos szolgáltatókkal.

"A legtöbb közmű nem is tudja, hogy aranybányán ül" nyilatkozta Phil Hunt, elektromos szakértő, a Cisco igazgatója. "Hatalmas üzlet, s megpróbáljuk megmutatni nekik."

Az áramhálózaton keresztüli kommunikáció ígérete elegendő a világ több nagyobb vállalatának érdeklődésének felkeltéséhez. Az elektromos hálózat az otthoni kapcsolat legközönségesebb formája, sokkal elterjedtebb a kábeltévénél vagy akár a telefonnál is. Ha ezt hatékonyan lehet az Internet céljaira vagy telefonálásra használni, akkor az ezáltal létrejövő hatalmas infrastrukúra s pénzügyi értéke üstökösként ragyoghatja be a virtuális eget.
Az elektromos hálózaton keresztüli információtovábbítás nem új ötlet, a közműcégek dolgozóinak már régóta vannak kezdetleges, a vezetékre csíptethető készülékei, amivel egymással kommunikálhatnak.
Az ötletet stabil, nagysebességű adattovábbító rendszerré alakítva igen nehéz. Az eddig kiépült áramvezetékek elsősorban az elektromosság hatékony továbbítására lettek kiépítve, rengeteg akadályt (mint a transzformátorállomások) és hálózati zavart (mint a hajszárító vagy a mikrósütő) kell leküzdeni.

A technológia kifejlesztésében már évek óta élenjáró szerepet játszó Nortel tapasztalatai figyelmeztetésként hathatnak. Az 1997-ben a brit United Utilitiessel létrehozott vállalkozás kudarcba fulladt. A próbákat Angliában, Manchasterben kezdték meg, de működését váratlan buktató akadályozta meg. A közeli lámpák antennaként funkcionáltak, és a felhasználók letöltéseit rádióhullámokként sugározták szerteszét. A kutatás és fejlesztés újabb évei után a szövetség tavaly zárta be kapuit.

A Veba és elődje már 1999 eleje óta teszteket folytat Németországban. Ugyan kiválóan működik, de a letöltési sebesség csupán egy gyors modeméhez hasonlítható. Ez főként a korai teszteknél használt kábelmodem korlátai miatt van. A kutatók szerint a speciálisan az elektromos hálózatra fejlesztett hardverrel tízszer-százszor nagyobb sebesség érhető el.

De még ha Európában működik is a rendszer, nehézségekbe ütközhet az Egyesült Államokra való konvertálása, ahol még több gát van a hálózatban. Healey elmondása szerint egy amerikai teszt nagyon megerősítené a vállalat pozícióit, bebizonyítaná, hogy a technológia járható út.
A vállalat jelenleg amerikai telekommunikációs cégekkel tárgyal az együttműködési lehetőségekről, és az egyik nagyobb vállalat már érdeklődést mutatott a fejlesztések iránt.

Az Államokban működő Media Fusion már kifejlesztette az elektromos hálózati kommunikáció teljesen új alapjait, amivel akár 2.5 gigabit/másodperces sebesség is elérhető, ez ezerszer gyorsabb egy kábelmodemnél.
A vállalat már szabadalmaztatta technológiáját, és még nyár elején a HDTV jeleinek áramhálózaton keresztüli átvitelével akarja bemutatni a benne rejlő lehetőségeket.
Az ipar fokozottan figyel a teszt eredményeire; a Media Fusion eddig még nem mutatta be megoldását a nagyközönség előtt, ezért több vezető cég igen szkeptikusan áll hozzá.Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások