Földalatti folyókat találtak a Marson

Földalatti folyókat találtak a Marson

2000. március 15. 18:13, Szerda


Az MGS képes a Mars felszíne alá nézni

A Mars legjobban őrzött titkai közül számos mélyen a felszín alatt van eltemetve, de a Nasa Mars Global Surveyor (MGS) űrszondáján lévő műszerek képesek ezek felderítésére. Az új Mars megfigyelések megmutatták, hogy a világ északi részén lévő alacsonyan fekvő területek a bolygó fiatalkorában vízet halmozhattak fel.


Az MGS bizonyítékokat talált
az ősi földalatti
csatornák létezésére

A Mars felszíne alá nézésekor használt magassági és gravitációs mérésekből kikövetkeztethető, hogy a bolygó történelmében volt egy rövid ideig tartó lehűlési időszak. Az adatok bizonyítékokat szolgáltattak nagy, eltemetett csatornák létezésére, amik valószínűleg hatalmas mennyiségű vizet szállítottak. A kék területek a felszínt, míg a vörös és fehér jelek a mélyebb, sürűbb részeket jelölik.

"A földkéreg sűrűségének térképe megmutatja, hogy mint a Földnél, a Marson is két különböző kéregtartomány van" - magyarázta Dr. Maria Zuber a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársa, a Science szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője.

A Mars déli durva felföldjei alatt a kéreg 80 km vastag, és észak felé haladva folyamatosan vékonyodik. Ezzel ellentétben az északi alacsonyföldek állandó vastagságúak, kb. 35 km. mélyek. "Hasonlatosak a képek az emberi test mágnesrezonanciás (MRI) vizsgálataihoz. Anélkül, hogy lefúrnánk a mélybe, az űrből láthatjuk a földalatti területeket" - mondta Jim Garvin, a Nasa Goddard Űrkozpontjának munkatársa.


A Mars Global Surveyor

Az új adatok megvilágították, hogy az északi alacsonyföldek felmelegedtek, és ezáltal víz árasztotta el őket, ami óceánná alakult. Ez az óceán nagy valószínűséggel életet is tartalmazott. Kutatók elmondása szerint a földkéreg szerkezete lehet a magyarázat a Mars északi alacsonyabb területeire, ez irányíthatta a bolygó történelmének korai szakaszában a víz északi irányba tartó áramlását. A felvételek szerint a jellegzetességek egy 200 km széles és több mint 1600 km hosszú területen vannak, amit valószínűleg a víz felszínen való áramlása vagy az üledék által eltemetett vízalattí környezet okozhatott.


Az Everestnél négyszer
magasabb Olympus Mons
a Naprendszer legmagasabb
pontja

A csatornák nagy mérete arra utal, hogy bármilyen az északi alacsonyföldekre tartó vízáramlás gyorsan felhalmozódhatott. A már betemetett csatornák egy korai óceánt is feltölthettek. A gravitációs és topográfiai információk szerint a Mars idővel lehűlt. A rövid belső hővesztés időszaka akkor lehetett, amikor a Marsnak még melegebb klímája volt, a felszínen folyékony víz áramlott és a bolygó kérgét a napszéltől globális mágneses mező védte.

A 150 millió dollár értékű Mars Global Surveyor missziót 1996-ban indították. A szonda jövőre kezdi meg a vörös bolygó feltérképezését.

Kapcsolódó linkek:
Mars Global Surveyor
ScienceListázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások