Gyorsan terjed a HTTP/2

Gyorsan terjed a HTTP/2

2015. április 6. 00:19, Hétfő
Az igazi áttöréshez szükség van arra, hogy a webes infrastruktúrán is javítsanak.

Daniel Stenberg, a Mozilla munkatársa blogbejegyzésében azt írta, hogy a HTTP/2-t jövőre már gyakrabban alkalmazzák majd a böngészők, mint a régi protokollt. A HTTP/2-t használó webes kapcsolatok aránya az év végére meghaladhatja a 10 százalékot, sőt, az arány akár a 30 százalékot is elérheti. 2016-ban pedig már többségben lesznek a HTTP/2-t használó kapcsolatok.


Stenberg a rendelkezésére álló adatokra hivatkozott. A HTTP/2 január vége óta a Chrome böngészővel felépített online kapcsolatok 5 százalékában volt jelen, a Firefox esetében pedig február elején ez az arány 9 százalék volt. Ez azokból az adatokból derült ki, amelyeket az internetezők önként továbbítottak a fejlesztőknek. A HTTP/2 elterjedését segíti az is, hogy a Microsoft szintén támogatja az új protokollt. Mindez azt jelenti, hogy az év végén már az internetezők többsége a HTTP/2-t fogja használni.

A HTTP/2 szempontjából jó hír az is, hogy a távközlési és a tartalomszolgáltatók - például az Akamai és a Cloudflare - szintén jelezték, hogy támogatják majd. A Google és a Twitter már most is alkalmazzák a protokollt, de az elterjedést felgyorsíthatná, ha a táborhoz csatlakozna a Facebook és a Yahoo! is. Steinberg úgy vélte, hogy az új protokoll elterjedésével párhuzamosan hosszú távon a HTTP/1.1 sem tűnik majd el teljesen. A portálok mintegy harmada különböző okokból több év múlva is támogatni fogja a régi protokollt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások