Javult az Android biztonsága

Javult az Android biztonsága

2015. április 8. 23:32, Szerda
De még mindig készülékek millió hordoznak potenciálisan veszélyes alkalmazásokat.

A Google érdekes anyagot tett közzé, amely a mobil operációs rendszerben, pontosabban a biztonság terén 2014-ben végrehajtott fontosabb lépéseket, valamint az ebből következő fejleményeket veszi sorra. Az olvasmányból kiderül, hogy az Android ma biztonságosabb, mint egy évvel ezelőtt, ám nincs garancia a káros alkalmazások kiszűrésére.


A Google Playen kivüli, potenciálisan ártalmas installációk százalékos aránya

A készítők kiemelik az újabb verziók által életbe léptetett változásokat, legyen szó az Android 4.4 Kitkat és az 5.0 Lollipop új funkcióiról, illetve a menet közben befoltozott biztonsági résekről. Mindenképpen jó hír, hogy idén februárban már a Google Play portálon bejelentkező készülékek 41 százalékán e két változat valamelyike futott, az SELinux által alkalmazott mandatory access control (MAC) rendszer pedig több ponton is fokozza a felhasználók védelmét. Ezek között említik meg a teljes háttértárolóra kiterjedő titkosítást, az úgynevezett „Guest” felhasználói módot, valamint a pontosabb és megbízható azonosítást, amely például az NFC és a Bluetooth használata esetén segít. Immár több mint 1 milliárd eszköz veszi igénybe a Google Play szolgáltatást és ezen keresztül a biztonságosnak minősített alkalmazásokat, ám még ez sem garancia a problémák elkerülésére, hiszen ezen készülékek 0,15 százaléka hordoz potenciálisan káros alkalmazásokat.

Amennyiben kibővítjük a kört azokra, akik egyéb forrásokból származó szoftvert is telepítenek – legyen szó más cégek szoftverboltjairól, a külső fejlesztők honlapjairól vagy bármilyen más oldalról – az arány már 1 százalék közelébe ugrik, ami (kereken 1 milliárd készülékkel számolva) rögtön 10 millió, potenciálisan káros alkalmazásokat hordozó készüléket jelent. Erről magának a Google-nak van tudomása, pontos számokat természetesen nem (már csak a kerekítések miatt sem) tudunk, a cég azonban hangsúlyozottan állítja, hogy a novemberben lezárult 12 hónap alatt számottevő módon javult a helyzet. Az illetékesek nyomon követik a biztonsági hibákat, ezekből 79 patch révén számosat befoltoztak, bár egyik sem kapta meg a kritikus besorolást.


A felhasználó által megakadályozott emelt díjas SMS-ek aránya

A 99 százalékos biztonsági arány mindenképpen jó hír, a Google szerint itt semmi nem utal a potenciálisan fertőzött készülékek átfogó, szervezett kihasználására, de azért teljes biztonságról nyilván nem lehet szó.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások