Változtatnának a mobilok légi lehallgatásán

Változtatnának a mobilok légi lehallgatásán

2015. május 13. 11:48, Szerda
Az amerikai igazságügyi minisztérium kiadna bizonyos információkat a megfigyelési technikáról.

A The Wall Street Journal hivatali forrásokból úgy értesült, hogy a szaktárca alapvetően felülvizsgálja az alkalmazott technikát. Tavaly novemberben kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium elsősorban átalakított Cessna repülőgépekkel hallgatja le a mobiltelefonokat, hogy megtaláljon bizonyos gyanúsítottakat.

Az úgynevezett IMSI-Catcher eszközöket különböző hatóságok - Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), U. S. Marshal Service, az Amerikai Egyesült Államok Drogellenes Ügynöksége (DEA) - használják. Gyakori, hogy az intézkedések előtt az adott hivatalok nem kérnek bírói engedélyeket. Az igazságügyi minisztérium azonban most meghatározná, hogy a jövőben miként lehet alkalmazni a megfigyelési technikát. A szaktárca egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálják az irányelveiket azért, hogy azok a jövőben a magánszféra védelmével kapcsolatos és a polgári jogi szempontoknak is jobban megfeleljenek.


A megfigyelési program eddig ismertté váló részletei miatt az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának Jogi Bizottsága szeretett volna még több információt megtudni az igazságügyi minisztériumtól. Az egyik nyomozóhatóság hivatalnoka azt mondta, hogy tudják, hogy a részleteknek ki kell derülniük és egy bizonyos ponttól sokkal nagyobb hátrányt jelent az információkat titokban tartani, mint nyilvánosságra hozni. Csupán szeretnék az adatokat óvatosan és lassan kiadni, azért, hogy ne veszítsenek el egy nagyon hatékony eszközt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások