Jön a Thunderbolt 3

Jön a Thunderbolt 3

2015. június 4. 11:22, Csütörtök
Az egységes csatlakozó minden informatikai eszközt (számítógépeket, monitorokat, USB-s eszközöket) össze tud kötni, miközben áramot is biztosít számukra. Továbbítható rajta 4K felbontású videó, tíz gigabites hálózat, illetve külső grafikus kártyák alkalmazását is lehetővé teszi.

Az Intel a tajpeji Computex kiállításon jelentette be, hogy az idén megjelenhetnek az első kompatibilis termékek. Kirk Skaugen, a gyártó alelnöke és a kliens számítástechnikai csoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a Thunderbolt 3 ugyanazt a csatlakozót fogja alkalmazni, mint az USB Type-C. A társaság ezzel a kompromisszummal próbálja meg elodázni a szabvány eltűnését. Szerinte az új változat a legnagyobb előrelépés a szabvány kidolgozása óta, ugyanis támogatja az USB 3.1-es specifikációját, de azokat még további adatátviteli üzemmódokkal és protokollokkal egészíti ki. A támogatott megoldások között van az USB 3.1-ből ismert töltési és energiaellátási funkció. Az utóbbinak köszönhetően minden olyan eszköznek, amely nem rendelkezik saját energiaellátással, 15 watt adható át.


A jövőben a Thunderbolt 3-mal kompatibilis portokhoz csatlakoztathatók lesznek az USB-s és a PCI-Express-3 szabvánnyal kompatibilis eszközök, valamint a DisplayPort 1.2 szabványt használó monitorok. Az első két generációba tartozó Thunderbolt-alapú perifériák alkalmazásához külön adapterre lesz szükség és megoldhatóvá válik több Thunderbolt-kompatibilis termék csatlakoztatása is.

Az Intel közölte, hogy egyetlen kábel segítségével négyszer nagyobb adatátviteli sebesség érhető el, míg a videókhoz rendelkezésre álló sávszélesség a korábbi kétszerese lesz. A Thunderbolt 3-nak így nincs vetélytársa a 4K-videók, a külső dokkolóegységek és grafikai megoldások, illetve az integrált 10 GBit/s-os Ethernet-hálózatok területén. A szabvány elterjedését eddig a viszonylag magas kábelárak akadályozták meg, a olcsóbb megoldások érdekében a jövőben hozzáférhetővé válnak a "passzív" kábelek, amelyeknél azonban az elérhető sávszélesség "csupán" 20 GBit/s lesz. A Thunderbolt 3 és az USB Type-C portokat a külön szimbólumokkal lehet majd megkülönböztetni egymástól. Az első Thunderbolt 3-at használó eszközök az év végén érkeznek, 2016 elején azonban már több eszközben lesz megtalálható a technológia.


Az Apple néhány hónapja jelentette be az új 12 hüvelykes MacBook készülékét, amelyet USB Type-C csatlakozóval felszereltek, viszont nem rendelkezik Thunderbolt-porttal. A döntés azért volt érdekes, mert a konszern a Thunderboltot az Intellel közösen alkotta meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások