SpaceX: nem jött össze a tengeri landolás 

SpaceX: nem jött össze a tengeri landolás 

2016. március 8. 17:54, Kedd
Ezúttal is félsikerrel zárult a SpaceX újabb próbálkozása, a visszatérés meghiúsult.

Elon Musk cége tavaly több alkalommal is megpróbálkozott a Falcon 9 rakéta első lépcsőjének visszahozásával, ez azonban csak egyszer, a szárazföldi landolás esetében jött össze, a tengeri kísérletek meghiúsultak. Az újabb próbatétel ismét félsikerrel zárult, erre azonban már voltak bizonyos előjelek.

Musk Twitter-bejegyzéséből nem sokkal a visszatérési kísérletet követően kiderült, hogy a landolási manőver ezúttal is túl gyorsra sikeredett, ez pedig a rakéta megsemmisülését eredményezte. Magát a fellövést és a kommunikációs feladatokat ellátó SES-9 műhold pályára állítását élőben figyelemmel követhettük, az erről készült felvétel természetesen utólag is megtekinthető - az élő adás egészen a landolási kísérletig folytatódott, ám a rakétából kicsapódó tűz megpillantását követően ez megszakadt, így az érdeklődők a bejegyzésből tudták meg, hogy elmaradt a várt siker.


Az illetékesek számítottak arra, hogy a szokásosnál is kisebb esélyekkel vágnak neki a próbának, ugyanis a Falcon 9 frissített változata - amely több üzemanyagot visz magával - a tervezettnél magasabb pályán, a 40600 km-es magasság elérése után engedte el a műholdat, amire azért került sor, mert a sorozatos csúszások és a tavalyi balesetet követő hosszabb szünet után minél előbb be akarták üzemelni azt. A nagyobb magasság és az emiatt megmaradó kevesebb üzemanyag azt jelentette, hogy a visszatérési sebesség is nagyobb volt a tervezettnél, így sejthető volt, hogy a landolási manőver nem lesz egy finom megoldás.

A következő fellövés jobb esélyekkel vághat neki a visszatérésnek, erről mindenképpen beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások