Elkészült az automatizált hadihajó

Elkészült az automatizált hadihajó

2016. május 4. 17:37, Szerda
Az amerikai haditengerészet a tengeralattjárók ellen használná új robothajóját.

A DARPA hosszú évek munkájának gyümölcsét aratta le még április közepén, amikor sort kerítettek az újonnan elkészült, az eddigi legnagyobb robothajó hivatalos keresztelőjére. A Sea Hunter az Anti-Submarine Warfare (ASW) Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) kategória első prototípusaként kezdi meg munkáját, nevének megfelelően elsősorban a tengeralattjárók ellen.

Május 2-án, San Diego kikötőjében mutatták be a sajtónak az új hajót, mielőtt az megkezdte volna útját az egyik közeli haditengerészeti bázisra. A cél egy olyan egység kifejlesztése volt, amely legénység nélkül, akár több ezer kilométeres távot megtéve, automatizált módon kutat a potenciálisan ellenséges tengeralattjárók után, bár az elkövetkező két évben itt további teszteket folytatnak majd, a figyelem pedig arra irányul, hogy a hajó a forgalmas útvonalakon mennyiben tud biztonságosan közlekedni és elkerülni az ütközéseket. A tesztek alatt legénység is jelen lesz a fedélzeten, ám a megfelelő eredményeket követően az emberi személyzetet teljes mértékben kiiktatnák.


Scott Littlefield programigazgató kiemelte, hogy nem távvezérlésről van szó, a hajó a jövőben teljesen önálló módon tevékenykedik majd, a központból mindössze az egyes küldetéseket határozzák meg, a hajó pedig ezen a szinten veszi majd át az utasításokat, amelyek természetesen a kitűzött célokat és a megvizsgálandó helyszíneket is tartalmazzák. A Sea Hunter elsősorban a dízel-elektromos meghajtásra támaszkodó tengeralattjárók felderítését könnyítené meg, de itt szóba jön az aknák felfedezése is - fegyverek alkalmazására egyelőre nincsenek tervek.

A haditengerészet egy másik egysége, a USS Carl Vinson (CVN 70) repülőgép-hordozó is érdekes fejlesztéssel egészült ki a napokban, ők ugyanis megkapták az első, már kifejezetten drónok irányítására szánt parancsnoki központot. Ez az első fázisban a légi utántöltést segítő drónokat vezérelné, a jövőben azonban felbukkanhatnak itt a felderítő és a harci egységek is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások