Startol az elektronikus egészségügyi rendszer

Startol az elektronikus egészségügyi rendszer

2016. május 5. 04:36, Csütörtök
Pár hónap múlva jön az elektronikus vény, minden egészségügyi dokumentum bárhonnan elérhetővé válik és mi magunk is betekinthetünk betegadatainkba.

2016. június elsejétől új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyben, ugyanis elindul az un. Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Ez egy felhő alapú, magas biztonsági fokozatú informatikai struktúra, egy olyan kommunikációs tér, amely biztosítja majd az egész hazai egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelését és hatékony elemzését. Ahhoz, hogy az e-egészségügyi rendszer hatékonyan működjön, kiemelt fontossággal bír, hogy a fekvő-, szak-, alap- és gyógyszerellátók megosszák egymással az információkat. Az idei év végétől szabad csatlakozást biztosítanak az intézményeknek, 2017-től viszont már minden egészségügyi szolgáltatónak kötelező lesz használni azt.

Valamennyi ágazati szereplő természetesen célhozkötötten és maguk az állampolgárok is betekintést nyerhetnek majd az ellátásaikkal kapcsolatos betegadatokba. A kórelőzményektől a korábbi leleteken keresztül a felírt gyógyszereken át a zárójelentésekig valamennyi, az adott beteggel kapcsolatos egészségügyi dokumentum elérhetővé válik az aktuális kezelőorvos számára. Az állampolgárok emellett a digitális önrendelkezés (DÖR) rendszerén keresztül meghatározhatják, mely adataikhoz nem férhet hozzá egy adott intézmény, osztály, orvos. Mára szinte valamennyi, az élesítéshez szükséges jogszabálymódosítás megtörtént, néhány rendelet elfogadása a következő hetekben-hónapokban várható. Jelenleg a 10 milliárd forintból készült rendszer tesztelése zajlik.

A rendszer nagyon szigorúan kezeli majd a személyes adatokat. Az ügyfélkapun keresztül minden állampolgár megtilthatja, hogy az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatokat központilag tárolják. Viszont ha valaki él a rendszer adta lehetőséggel, szabadon meghatározhatja azok körét és azokat az eseteket, amelyekben az ellátásban részt vevő személyek hozzáférhetnek az adataihoz. Akár saját kezelőorvosa nevét is megadhatja, vagy épp azt, hogy mondjuk egy esetleges életmentő beavatkozás során ki és milyen mélységben ismerhesse meg korábbi dokumentumait.


2017 szeptemberétől lesz használható az eRecept, de még megtartják a megszokott papír alapú recepteket is. Ettől kezdve a háziorvos, a kórházi kezelőorvos és a gyógyszerész mind egyazon rendszeren belül, elektronikusan állítja ki és kezeli a vényeket. Ettől pontosabb gyógyszerelést, hatékonyabb gyógyszerfelhasználást, gyorsabb információáramlást és a gyógyszerkasszában felgyülemlő adatok mélyebb megismerését és analizálását várják a szakemberek, ami nagyban javíthatja a gazdálkodás hatékonyságát is.

Az egészségügyben értelemszerűen több évtizednyi betegadatot, ellátási dokumentumot kezelnek - jellemzően azonban papíralapon vagy elavult számítógépeken, egymástól elkülönülten. Nem túl régen még a betegadatokat zsákokban tárolták, és előfordult az is, hogy a korábbi kartonokat ugyan felvitték egy számítógépre, de azok csak a szép emlékű hordozható floppykon volt elmentve, amik az intézmény felújítása során egyszerűen elvesztek. A szakértők a kórházi dolgozók adminisztrációs terheinek csökkenését, az információáramlás könnyebbé válását és így az ellátás hatékonyságának növekedését is várják az új rendszertől.

A betegek szintjén először érzékelhető egyik legfőbb előny az lehet, hogy gyorsabbá, pontosabbá és követhetővé válik a betegellátás. Csökkenthető az információhiány, mérsékelhető a párhuzamos vizsgálatok száma, a betegutak lerövidülhetnek, az ellátás hatékonyabbá válhat: a beteg gyógyulási esélyei pedig javulhatnak. Ágazati szinten ugyanakkor a modellezhetőségben rejlő lehetőségek tartalmaznak eddig nem látott potenciált: az egész egészségügyben összekapcsolt információtömeg analizálása révén felmérhető, hol van lehetőség a módosításra, hol van szükség esetleges beavatkozásra az ellátórendszeren belül, és a változtatások hatása is jól kiszámítható, visszamérhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások