Jön a Bluetooth 5

Jön a Bluetooth 5

2016. június 13. 14:53, Hétfő
Az új szabványt napokon belül bemutathatják.

Mark Powell, a Bluetooth Special Interest Group (SIG) ügyvezető igazgatója közölte, hogy melyek lesznek a következő Bluetooth-verzió jellemzői. Az új szabvány nemes egyszerűséggel a Bluetooth 5 nevet kapta és az elődjéhez hasonlóan energiatakarékos lesz, de annál gyorsabb adatátvitelt és nagyobb hatótávolságot kínál majd, emellett elő fogja segíteni a helyhez kötött szolgáltatások kifejlesztését.

Energiatakarékos üzemmódban a Bluetooth 5 hatótávolsága a Bluetooth 4.2-höz (Bluetooth Smart) képest négyszer, míg a sebessége kétszer nagyobb lesz. Az új szabvány az egyéb jellemzőket is jelentős mértékben javítani fogja, ami elsősorban a helyhez kötött információkat és navigációs adatokat továbbító szolgáltatások számára lehet majd hasznos. Az ilyen rendszerek és különleges alkalmazások segítségével az okostelefonok felhasználhatók például a nehezen áttekinthető épületeken belüli navigálásra.

Powell hozzátette, hogy az új specifikációval, valamint az azzal kompatibilis termékekkel és alkalmazásokkal kapcsolatos részleteket a SIG által Londonban június 16-án rendezett esemény után fogják elárulni.

A Bluetooth Smart specifikációit 2014 decemberében fogadták el, s a korábbi szabványhoz képest az is 2,5-szer gyorsabb adatátvitelt és akár tízszer nagyobb csomagkapacitást biztosított. Napjainkban már szinte mindegyik hálózatba kötött eszköz támogatja a szabványt, ennek ellenére különösen az intelligens otthonok területén lenne tér előrelépni, mert ebben a szegmensben hiányzik egy olyan funkció, amelynek a segítségével az egyes egységek összekapcsolódhatnának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások