A Google meg fog érteni bennünket

A Google meg fog érteni bennünket

2016. július 20. 09:46, Szerda
A webes óriás hosszú távon gondolkodik és fejleszt, szeretné egyszer majd megérteni a felhasználókat.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója Indiában, Csennaiban született és egy kis lakásban nőtt fel. Eleinte egy mopeddel közlekedett, és 12 éves volt, amikor a családja megvásárolta az első telefonjukat. A konszernnél tavaly augusztus óta tölti be az első pozíciót. Bár idén februárban egy körülbelül 200 millió dollár értékű részvénycsomag tulajdonosává vált és ezzel egyetlen pillanat alatt a legjobban fizetett amerikai cégvezetővé lépett elő, nem hazudtolta meg magát és még mindig egyszerűen viselkedik. A társaság vezetője egy hosszú interjúban fejtette ki véleményét az EU cége elleni eljárásáról, a Brexitről és a mesterséges intelligencia szerepéről.

"Globálisan működő vállalatként a nemzetközi jog ütközőzónájában vagyunk, ahol a legfontosabb kérdés az adók globális újraelosztása. Összességében az átlagos OECD-adóráta alapján fizetjük a közterheinket. A jelenleg hatályos adójog struktúrája alapján a legtöbb társaság az adója legnagyobb részét a hazájában fizeti meg. Csak akkor lehet ezen a területen jobb eredményeket elérni, ha a politikusok képesek lesznek továbbfejleszteni a globális adórendszert. Amennyiben ilyen törvények fognak születni, akkor természetesen betartjuk majd azokat. Már most is nagyon erősen jelen vagyunk Európában. Az itt foglalkoztatott Google-fejlesztők száma az elmúlt 2-3 évben rendkívüli mértékben megnőtt. Jelenleg már több mint 14 000 embert alkalmazunk a kontinensen, ez is többlet adóbevételeket eredményez az érintett országokban." - jelentette ki a menedzser.

Az is kiderült, hogy nem örül Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének. "Természetesen elfogadjuk a brit demokratikus folyamatok eredményét és továbbra is mind a két piacon jelen leszünk, vagyis Nagy-Britanniában és az Európai Unióban egyaránt. Vállalatként nagy érték a szemünkben Európa, amely egy egységes digitális piac. Egy globális társaságnak mindig kihívást jelent, ha minden országban más törvényekhez és szabályozásokhoz kell alkalmazkodnia, de a nagy piaci szereplők jobban tudják kezelni az eltérő törvényeket és szabályozásokat, mint a kisebbek. Lehetőségünk van arra, hogy több munkatárs foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel. A kisebb vállalkozások, amelyek gyakran az innováció motorjai, ezt viszont nem engedhetik meg maguknak. Az ő számukra tehát a Brexit hatásai fájdalmasabbak lesznek."

Sundar Pichai ezután kitért az Európai Bizottsággal folytatott legújabb konfliktusra az Android kapcsán. Mint elmondta, a szoftver a valaha létrehozott legnyitottabb operációs rendszerek közé tartozik. Az Android alapjain számos új cég és innováció jött létre. Más fejlesztők termékeit is előre feltelepítik a gyártók a különböző eszközökre és sok olyan alkalmazás van, amelyek nem a Google fejlesztőműhelyeiből származnak. A cég kifejlesztette az Androidot és odaajándékozta a gyártóknak; ezután miért ne lehetne néhány szolgáltatásuk előre feltelepítve? (Valószínűleg a Microsoft is használta ezt az érvet a Windowsra előre telepített Explorer böngésző kapcsán, mégis kötelezővé tették számára egy a versenytársakat megjelenítő ablak alkalmazását.) Vannak ugyanakkor olyan programok is, amelyeket nem telepítenek fel előre, ilyen például a Google Shopping. Amikor a felhasználók használni kezdik az új androidos telefonjukat, akkor elvárják, hogy az néhány alapszolgáltatással működjön, ők csak ennek tesznek eleget.


A menedzser kiemelte, hogy nagy erőforrásokkal rendelkező nagy konszernként előnyük, hogy hosszú távon gondolkodhatnak. Erre jó példák az általuk kifejlesztett processzorok, amelyek a gépi tanulásban hasznosak. Az ezzel kapcsolatos fejlesztőmunka három esztendővel ezelőtt kezdődött el. De említhetők azok a szolgáltatásaik is, amelyeket üzleti modellek nélkül alkottak meg. Az egyik ilyen a Google Fotók. Ennek ellenére tisztában vannak azzal, hogy minden egyes évben újra meg kell dolgozniuk a sikerért. Gyakran kis csapatokban, fegyelmezetten és gyorsan dolgoznak, éppúgy, ahogy a startupok is. A legtöbb nagy konszern azon bukik el, hogy azt gondolják: azért mennek jól a dolgaik, mert nagyok.

"Jelenleg nagyon komoly mértékben fektetünk be a mesterséges intelligenciába. Azért tesszük ezt, mert félünk attól, hogy a startupok megelőzhetnek minket. Ugyan egy nagy és sikeres vállalkozás vagyunk, de tudjuk, hogy a technológiát mindig azok a startupok vitték előre, amelyek gyorsan cselekedtek és másként csináltak bizonyos dolgokat." A Google vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy figyelnek arra, hogy az öntanuló rendszereket felelősségteljes módon fejlesszék ki. A mesterséges intelligencia önmagában még nincs azon a szinten, hogy veszélyes helyzetek alakulhassanak ki, az viszont tény, hogy a technológia egyre jobban terjed. Az Amerikai Egyesült Államokban például már öt keresésből egy szóban hangzik el, s ez az arány a jövőben csak még magasabb lesz.

"A robotok és a munkahelyek kapcsán elég csak megnézni a történelmet. A technológiában mindig nagy változtatási potenciál volt és végül mindig jobbá tette az emberek életét. S ez az, amire én a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban először gondolok. Ezek a fejlődési folyamatok oda vezethetnek, hogy például a betegségeket jobban tudjuk majd diagnosztizálni. A gépi tanulást már sok éve használjuk, például arra, hogy a Gmail spamszűrőjét jobbá tegyük. De a hatalmas fejlődés miatt, amelyek az elmúlt 3-4 esztendőben a mesterséges intelligencia területén megvalósult, fordulóponthoz érkeztünk. Az internetes keresőtől egy olyan asszisztens felé haladunk, amely a felhasználóknak minden tekintetben segíteni tud. Az emberek úgy beszélhetnek majd a Google rendszereivel, mint egy személlyel és az meg fogja érteni őket." - ecsetelte a Google vezérigazgatója.


"Ha már a munkahelyek és a mesterséges intelligencia szóba kerültek: biztos vagyok abban, hogy ez a fejlődési folyamat hosszadalmas lesz. Sok dolog úgy fog megváltozni, hogy lehetővé teszi majd azt, hogy a felhasználók alkalmazkodjanak az új világhoz. Ezt már mindannyian megéltük. A technikai fejlődésnek köszönhetően olyan új foglalkozások jöttek létre, amelyeket korábban senki sem tudott volna elképzelni. A társadalomnak azzal kellene foglalkoznia, hogy az embereket segítse abban, hogy boldogabban élhessenek. Hiszem, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia segíthet ebben, éppúgy, mint korábban a könyvnyomtatás vagy a számítógép feltalálása is" - fejtette ki Sundar Pichai.

Jelenleg egy olyan asszisztenst fejlesztenek, amely a jövőben folyamatos kapcsolatot tesz majd lehetővé a felhasználókkal és eközben nem csupán információkat fog keresni az interneten, hanem különböző akciókat is végrehajt majd. Szavai szerint a napjainkban ismert online keresés és az új asszisztens egymás mellett fognak létezni. Az emberek kérdéseket tesznek majd fel a Google rendszereinek, de a cég előrelátó módon bizonyos dolgokat magától is el fog végezni a felhasználók számára, úgy, hogy ezekkel kapcsolatban előzetesen semmit sem kell majd kérdezniük. Mindez persze csak úgy valósulhat meg, ha az emberek az ehhez szükséges adatokat átadják a társaságnak. A Google folyamatosan azon dolgozik, hogy a felhasználók maguk határozhassák meg, hogy miként engedélyezik az adataik feldolgozását. Lehetőleg minél több lehetőséget akarnak biztosítani az adatvédelmi beállítások optimalizálására. Igaz, ez oda vezethet, hogy a szoftverek és a szolgáltatások lassabbak lesznek, de ebben is segíthet a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások