Gyors internetelérésen dolgozik a Facebook

Gyors internetelérésen dolgozik a Facebook

2016. július 23. 15:09, Szombat
A cég egy kísérleti lézerkommunikációs rendszert fejleszt.

A Facebook munkatársai azt remélik, hogy az új megoldással akár a 2,1 Gpbs-os adatátviteli sebesség is elérhetővé válik. A szakemberek ahelyett, hogy az adatokat rádió- vagy mikrohullámok segítségével vezeték nélkül továbbítanák, inkább egy lézerdetektort használnak.

A Facebook Connectivity Lab munkatársai hiszik, hogy ez a megoldás - kiegészítve a társaság tervezett dróntechnikájával - segíthet abban, hogy ellássák internethozzáféréssel azt a négymilliárd embert, aki jelenleg még nem csatlakozik a világhálóhoz. Különösen azok helyzetén akarnak javítani, akik városoktól távoli vidékeken élnek.

Egy dokumentum leírja a Free-Space Optical (FSO) nevű kommunikációs technikát, amely az elérhető frekvenciaspektrumokat a többszörösére növeli. A rendszernek meg kell birkóznia a légköri akadályokkal is, ami nehezen megy megfelelő technikai megoldások nélkül. A hatékony adatátvitelhez a Facebook a fluoreszkáló optikai kábelekre épít.

Tobias Tiecke, a kutatóprojekt vezetője közölte, hogy demonstrálták azoknak a fluoreszkáló optikai kábelek használatát, amelyek elnyílik a fény egyik színét, míg egy másikat pedig leadják. Az optikai kábelek a fényt minden irányból képesek nagy felületen felvenni. A leadott fény a kábelen belül mozog, amely azt koncentrált formában egy kis méretű, nagyon gyors fotódetektorba vezeti. A lámpa formájú kollektor külső felülete 126 négyzetcentiméter és a kék fényt veszi fel, a zöld színűt pedig leadja. A módszerrel azért érhetők el nagy adatátviteli sebességek, mert a fény felvétele és leadása között csupán kevesebb, mint két nanoszekundum telik el.

A szakember hozzátette, hogy növelhető a fényerősség és bebizonyították, hogy ez a koncepció kommunikációs célokra is felhasználható azért, hogy így kerüljék ki a célzott kapcsolatok problémáját és egyúttal nagyon magas adatátviteli sebességeket érjenek el.

Tobias Tiecke végül kijelentette, hogy a Facebook jelenleg is dolgozik a tesztekhez használható prototípus elkészítésén. Elsősorban azt akarják bebizonyítani, hogy később létrehozhatók lesznek erre a technikára épülő kereskedelmi termékek. Bár a kommunikációs technika nagyon érzékeny a felhőkre és a ködre, az Amerikai Egyesült Államok DARPA ügynökség ennek ellenére is érdeklődik a téma iránt és le van nyűgözve a benne rejlő lehetőségektől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások