Ismeretlenek oldalakat töröltetnek a Google keresési indexéből

Ismeretlenek oldalakat töröltetnek a Google keresési indexéből

2016. október 14. 04:13, Péntek
Eddig több tucat honlapot távolíttattak el ilyen módon a rendszerből.

A Google lehetővé teszi, hogy bárki egy kereset benyújtása és egy automatikus vizsgálat után kérje egy adott portál, illetve annak hivatkozásának a törlését a keresési indexéből. Nos, ezzel éltek vissza csalók, akik gyakorlatilag a nekik nem szimpatikus oldalakat, illetve azok linkjeit tüntették el ilyen módon a világhálóról.

Eddig a törlésekre általában azért került sor, mert egy adott platform illegális zenei vagy filmmásolatokat tett hozzáférhetővé. Eugene Volokh ügyvéd ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer lehetőségeit ismeretlen személyek kihasználják. Ehhez csupán elegendő volt egy keresetet benyújtaniuk egy bizonyos honlap ellen, majd elfogadtatni az üzemeltetővel, hogy egyetért a dokumentummal. A gond csak az volt, hogy az alperesek nem is léteztek.

Azzal viszont, hogy állítólag elfogadták a beadványban szereplő dolgokat, nem volt szükség perre. A bíróságok viszont általában nem néztek utána az ügynek, hanem kiadtak egy határozatot, amelyben az alperes személyt kötelezték a tevékenysége leállítására. Az erről szóló határozatot ezután elég volt elküldeni a Google illetékeseinek, akik kivették a keresési indexből az érintett portált.

Eddig 25 ilyen eset vált ismertté, ezeket a platformokat az idén távolították el a webes óriás keresési indexéből. Az elkövetőkre egyetlen ügyben sem derült fény, ezért nyomozni sem lehetett ellenük. Az elkövetők a szolgáltatást ugyanakkor nem ingyen kínálták, az akár havi 6000 dollárba is kerülhetett. Az egyik vállalat például azért élt a lehetőséggel, mert az egyik oldalon valaki negatív dolgokat írt róla, ezért cserébe az egész honlapot töröltette a Google keresési indexéből.

Bár a 25 eset nem tűnik soknak, főleg, hogy a webes óriáscég naponta több tizezer esetben töröl linkeket, de Eugene Volokh szerint aggodalomra okot adó jelenségről van szó, már csak azért is, mert elvileg a módszer bármely honlap esetében használható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások