Példa nélküli képeken a Szaturnusz gyűrűi

Példa nélküli képeken a Szaturnusz gyűrűi

2017. február 4. 19:36, Szombat
A Cassini további felvételeket küldött vissza, még lehetnek itt meglepetések.

A NASA szondájának igencsak hosszúra nyúlt küldetéséről, annak legújabb fejleményeiről, valamint a hátralévő időszak várható menetrendjéről mi is számos alkalommal írtunk. Az utolsó előtti szakaszban legutóbb egy apró holdról készült fotót veséztünk ki, most pedig a gyűrűket vehetjük közelebbről szemügyre.

Az űrügynökség hivatalos oldalán megjelent közleményben azt emelik ki, hogy korábban nem készültek ennyire részletes felvételek az említett gyűrűkről. Bár a Cassini 2004-es helyszínre érkezésekor még a mostaninál is közelebb kerültünk ezekhez, akkor csak a hátulról megvilágított részeket kapták lencsevégre, mégpedig rövid expozíciós idővel, így az akkor készült fotók meglehetősen sötétek és zajosak voltak. A most közzétett példányokon viszont már a Nap által közvetlenül megvilágított jellemzőket is láthatjuk, itt pedig az 550 méter körüli (vagyis a Földön található legmagasabb épületek méretéhez fogható) részletek is jól kivehetők.


A küldetés mostani, utolsó előtti részében a Cassini november és április között több tucatszor kerül közelebb a fő gyűrűrendszerhez, annak külső széléhez. A kutatókat jelen pillanatban a felvételek kiemelkedő minősége nyűgözi le, és bár az utóbbi csaknem másfél évtizedben alaposan kibővült a gyűrűkkel kapcsolatos tudástárunk, itt még nem zárják ki az újabb meglepetéseket. Április végén indul az utolsó szakasz, a mostani fázisban tervezett összesen 20 megkerülést akkor további 22 követi majd, ennek során pedig a szonda többször behatolna a Szaturnusz és a gyűrűk közötti „résbe”.

A végső állomást a nagy alámerülés jelentené, amelynek során a felhőrétegeket figyelhetjük majd meg, a remények szerint rögzítve azok struktúráját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások