Kiszivá­rogtatókat keresnek Washingtonban

Kiszivá­rogtatókat keresnek Washingtonban

2017. március 1. 23:58, Szerda
Az amerikai elnök stábja a névtelen kormányzati források nyomára akar jutni.

Az elmúlt időszakban számos alkalommal szivárogtak ki bizalmas információk a Fehér Házból, ami - érthetően - nem tetszik Donald Trump amerikai elnök stábjának. Sean Spicer, az elnök szóvivője ezért meglehetősen drasztikus és agresszív lépésre szánta el magát: elrendelte az összes munkatársa szolgálati és magántelefonjának az átkutatását.

A közvetlen kiváltó ok az volt, hogy a múlt héten információk kerültek ki a sajtóhoz Spicer csapatának tanácskozásáról. A megbeszélésen a sajtóstáb több mint tucatnyi tagja vett részt és a Politico tudósítása alapján az elnöki szóvivő válságértekezletre hívta össze a kollégáit. Ahogy megjelentek, azonnal kiosztotta őket és a jogi tanácsadók jelenlétében a náluk lévő összes készüléküket elő kellett venniük és átvizsgálásra átadniuk. Ez az eset is megjelent a sajtóban: a Politico a szobában lévő számos forrásra hivatkozva írta meg az anyagát, amelyben többek között az szerepelt, hogy a munkahelyi légkör mérgezett és sokan már az elbocsátásokról spekulálnak.

A válságértekezleten Spicer nyomatékosan megtiltotta az alkalmazottaknak az olyan titkosított kommunikációs alkalmazások használatát, mint a Signal és a Confide, s az 1978-as Presidential Records Act nevű törvényre hivatkozott, amely az elnök és a stábja kommunikációjának az archiválásáról szól. Az utasítás ellenére Washington D.C.-ben egyre nagyobb a kereslet a különböző titkosítási technikák iránt. Az egyre idegesebb környezetben a politikai tanácsadók és a kormányhivatalnokok megpróbálják levédeni a kommunikációjukat.

Donald Trump amerikai elnök szerint a kiszivárogtatások és a tiltakozó akciók hátterében elődje, Barack Obama áll. Az elnök szó szerint kijelentette: "azt gondolom, hogy Obama van a háttérben. Azt is gondolom, hogy ez politika. Ez így működik. Soha nem tudni, hogy mi történik a színfalak mögött" - fogalmazott Trump. Hangsúlyozta, hogy ezek a kiszivárogtatások nagy kárt okoznak a nemzetbiztonságnak, egyúttal leszögezte: tudja, hogy a politika ilyen, ezért arra számít, hogy a kiszivárogtatások folytatódnak. A CNN hírtelevízió az interjúval kapcsolatban megkereste a volt elnök, Barack Obama irodáját, amely azonban egyelőre nem kommentálta Donald Trump megjegyzéseit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások