Jelentős befektetésekre van szükség van az 5G fejlesztésekhez

Jelentős befektetésekre van szükség van az 5G fejlesztésekhez

2017. február 28. 23:11, Kedd
Támogató szabályozásra, hatalmas összegű befektetésekre és az iparágak közötti együttműködésre, ötletbörzére van szükség az 5G fejlesztések sikeréhez, mindennapi elterjedéséhez - hangzott el a Deutsche Telekom és az Ericsson részéről a barcelonai Mobil világkongresszuson.

Tim Höttges, a Deutsche Telekom (DT) vezérigazgatója szerint az 5G hálózat globális kiépítése lehetővé tenné, hogy a technológia immáron minden területen az élet részévé, később pedig észrevétlenné váljon. Mindazonáltal ehhez több tényezőre, így például támogató politikai környezetre, szabályozásra is szükség van, amely sokkal több frekvencia értékesítését és az iparág számára is megfizethető frekvenciadíjakat tesz lehetővé - hangsúlyozta a vezérigazgató. Másfelől csak Európában 300-500 milliárd euró befektetést igényel az 5G hálózat kiépítése, fejlesztése a következő években - tette hozzá.

A vezérigazgató mindezek mellett kiemelte az iparágak közötti együttműködést, proaktív hozzáállást és a folyamatos ötletbörzét is. Tim Höttgens az 5G egyik nagy előnyeként említette, hogy elődeivel szemben egyéni igényekre szabható: így például a szórakoztatóiparnak - egyebek mellett zavartalan videó letöltéshez - hatalmas sávszélességet, míg az önvezető járművek és a robotok számára kivételesen gyors reakcióidőket biztosít, az érzékelőknek és az utcai világítótesteknek viszont magas terhelhetőségű, keskenysávú kapcsolatot kínál.


Az 5G kapacitása mintegy ezerszerese lesz a jelenleg elérhető 4G hálózaténak, illetve százszor gyorsabb szolgáltatást eredményez és minimalizálja az úgynevezett késleltetési időt (latency - a végpontok közötti adatátvitel során fellépő esetleges elcsúszások idejét) - mondta a vezérigazgató. A valósidejű adatkommunikáció lehetővé tesz olyan későbbi megoldásokat, mint a távműtét és a távolsági hibaelhárítás, valamint ennek eredményeként jött létre az a barcelonai kiállításon is bemutatott ipari robot, amely mindig pontosan 8 milliszekundumon belül reagál.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az anyavállalat standján arra hívta fel a figyelmet, hogy idén már a bemutatók kétharmada valamelyik partnerrel közösen megálmodott és létrehozott megoldás, ami korábban nem volt jellemző. Idén például a Paris Saint-Germain párizsi labdarúgó klubbal együttműködve egy olyan fejlesztést is bemutattak, amely alkalmas a játékosok monitorozására, az információk elemzésére, így sérülésük megelőzésére. Általában a bemutatott projektek 90 százaléka egy-két éven belül megvalósul, az idei kongresszuson pedig 76 technológiai demonstrációval készültek, analitika, dolgok internete (Internet of Things - IoT), és 5G területén.

Turányi Zoltán, az Ericsson vezető kutatójának várakozásai szerint a felhasználók idén még nem találkozhatnak 5G technológiával kereskedelmi forgalomban, a hálózatra vonatkozó szabvány valószínűleg év végére fog elkészülni és az első eszközök is ekkor jelenhetnek meg. A kutató szerint az 5G akár már két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet, a Deutsche Telekom viszont egyelőre egy évvel későbbre, 2020-ra prognosztizálta a hivatalos bevezetést.

A Barcelonában évente megrendezett Mobil világkongresszus a mobil iparág legjelentősebb rendezvénye, amely az idén február 27-től március 2-ig tart. Az idei kiállításon 2200 cég mutatkozik be 110 ezer négyzetméteren. Az eseményen részt vesznek a legnagyobb mobilkészülék-gyártók, a kiegészítőket, tartozékokat készítő cégek, kiállítanak a hálózati eszközöket, hardver komponenseket szállítók és a szoftverfejlesztők, megjelennek a nagy mobilszolgáltatók, valamint más szolgáltatásokat, például biztonsági megoldásokat nyújtó vállalatok is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások