Sürgős javításra volt szükség az űrállomáson

Sürgős javításra volt szükség az űrállomáson

2017. május 26. 11:03, Péntek
Emiatt pedig újabb űrsétát rendeltek el, amelyet a személyzet két tagja teljesített.

A Nemzetközi Űrállomás többnyire az oda útnak induló rakéták (pontosabban az itt egyre nagyobb szerepet kapó magáncégek), valamint a helyszínen elvégzett tudományos kísérletek miatt szerepel a hírekben, a hétvége folyamán azonban egy komolynak nevezhető probléma merült fel, ami egy gyors űrséta elrendelésére késztette az illetékeseket.

Amint azt a hivatalos oldalon is közzétették, az állomás egyik MDM (multiplexer-demultiplexer) egysége mondta fel a szolgálatot, ami azért problémás, mert két ilyen komponens felelős többek között a napelemek és radiátorok vezérléséért. Bár a másik példány egyelőre jól működik, az illetékesek nem akarnak megkockáztatni egy teljes leállást, így a hétvégén felmerült gondok miatt szinte azonnal újabb űrséta lebonyolítására utasították a legénységet, amelynek két tagja kedden, keleti parti idő szerint reggel nyolckor meg is kezdte annak végrehajtását. A fő cél a hibás egység gyors cseréje volt, amit a vezetéknélküli kommunikációt támogató antennák felszerelése egészített ki, hiszen erre a legutóbb, május 12-én elvégzett űrséta során nem került sor.


A meghibásodott MDM egyébként márciusban kezdte meg munkáját, miután annak szoftverét frissítették – tehát egy nem egészen új példányról van szó. A cserét egy, az állomáson tárolt harmadik alkatrész igénybe vételével hajtották végre, ebben pedig a parancsnoki feladatokat is ellátó amerikai Peggy Whitson játszotta a főszerepet, aki több rekordot is felállított, hiszen amerikaiként az eddigi leghosszabb időt töltötte az űrben, a nők között pedig a legtöbb űrsétán vett részt. A mostani sorrendben a tizedik ilyen alkalom volt számára, ezzel holtversenyben áll az élen az összes amerikai űrhajós között – az ISS történetében erre egyébként összesen 201-szer került sor.

A munka során kiderült, hogy az MDM rögzítése nem volt teljesen problémamentes, itt előkerült némi piszok és forgács is, a foglalatokat pedig ki kellett tisztítani. A cserepéldány rögzítése sem sikerült elsőre, hasonlóan a márciusi űrsétához, amelynek során a most leváltott egységet helyezték üzembe. A nagyjából két és fél órásra tervezett intervallumot azonban így is sikerült tartani, ennek során pedig az említett antennákat is sikerült elhelyezni a laboratórium mellett.

Az űrsétát a NASA élőben közvetítette, az ügynökség igyekezett kihangsúlyozni, hogy a személyzet a probléma miatt nem forgott közvetlen életveszélyben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások