Hazaárulás miatt nyomoznak Ukrajnában a Yandex kereső ellen

Hazaárulás miatt nyomoznak Ukrajnában a Yandex kereső ellen

2017. május 30. 08:17, Kedd
A keresőportált működtető Yandex orosz internetes céget azzal gyanúsítják az ukrán hatóságok, hogy ukrán állampolgárok személyes adatait gyűjtötte, másolta és adta át jogellenesen az orosz titkosszolgálatoknak - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

Korábban nyilvánosságra került, hogy az SZBU hétfőn átkutatta a Yandex kijevi és odesszai irodáit. Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője először annyit árul el, hogy az ukrán büntetőtörvénykönyv hazaárulásra vonatkozó paragrafusának megsértése ügyében vizsgálódnak a hatóságok. Később az SZBU közleményt adott ki, amely szerint a Yandex menedzsmentje illegálisan gyűjtött majd adott át adatokat orosz szerveknek ukrán állampolgárokról, köztük olyanokról, akik a közigazgatásban vagy rendvédelmi szerveknél dolgoznak, illetve a fegyveres erők kötelékében teljesítenek szolgálatot, beleértve olyan személyeket, akik a kelet-ukrajnai hadműveletben vesznek részt.

Olyan személyes adatokat gyűjtöttek ukrán állampolgárokról, mint például lakhelyük, foglalkozásuk, pénzügyi bevételeik nagysága és forrása, továbbá telefonszámaik, e-mail címeik, valamint információkat adtak át közösségi portálokon lévő oldalaikról. A SZBU - közlése szerint - információkkal rendelkezik arról, hogy a Yandex vezetői a kimásolt és összegyűjtött adatokat az orosz titkosszolgálatoknak adták át. Ez utóbbiak hírszerzési és felforgató tevékenységek kiterveléséhez, megszervezéséhez és végrehajtásához használták fel az adatokat Ukrajna szuverenitásának, területi épségének és biztonságának aláaknázása céljából - áll a közleményben.

A házkutatás során az SZBU munkatársai szervereket és dokumentumokat foglaltak le, amelyeket szakértői vizsgálat alá vetnek alá. Reményeik szerint ezek alátámasztják a hatóság gyanúját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások