Sokkal korábban jelent meg a modern ember

Sokkal korábban jelent meg a modern ember

2017. június 20. 10:53, Kedd
Egy marokkói lelet 100 ezer évvel előzi meg a Homo sapiens legkorábbi előfordulását.

Az ember eredetével és fejlődésével kapcsolatban több új anyagot is olvashattunk az utóbbi hónapokban, itt többek között az is felmerült, hogy az afrikai eredetről szóló elmélet téves. Most a Homo sapiens megjelenésének hozzávetőleges dátumát vonják kétségbe, mégpedig egy új marokkói lelet kapcsán.

A Nature magazin oldalán közzétett tanulmányban arról írnak, hogy egy kutatócsoport Jebel Irhoud mellett talált további leleteket, ahol 1961-ben egy teljes emberi koponya nyújtott betekintést korai történetünkbe. Ezt eleinte 40 ezer évesre becsülték és a neandervölgyi ember afrikai változatának tartották, később azonban kiderült, hogy a Homo sapiens 160 ezer éves nyomáról beszélhetünk, bár itt bizonyos tekintetben némileg primitívebb vonásokat is megfigyeltek. Német szakemberek most ugyanitt, a bányászati tevékenység által nem háborgatott területen kutattak további leletek után, amelyekből nem is volt hiány – ezek azonban egy 300 ezer évesre becsült rétegből kerültek elő, ami azért érdekes, mert az eddig ismert legkorábbi példányok Etiópiából, 160 és 195 ezer éves múltra visszatekintő rétegből származtak.


Amennyiben beigazolódik, hogy a most előkerült leletek valóban a Homo sapiens maradványai, ez nagyjából 100 ezer évvel korábbra tolná ki az intervallumot. A munkát elvégző kutatók egyelőre annyit állítanak, hogy a modern ember nem Kelet-Afrikában, hanem az afrikai kontinens több pontján jelent meg, ez tehát egy jóval bonyolultabb és összetettebb folyamat volt. A 2004 óta tartó ásatások során több koponyacsont is előkerült, ezeket pedig egyszerűbb eszközök, így például lándzsára emlékeztető fegyverek egészítették ki, amelyek némelyike megégett, ez pedig a tűz használatára utal. Az anatómiai jellemzők alapján nem sok eltérés látszik a ma élő emberekhez képest, az agy azonban hosszúkás formát öltött, ami primitívebb vonás, és a korábban élt fajokra emlékeztet.

Más munkákban – így például egy részletes DNS-vizsgálatban - arra utaló jelek mutatkoztak, hogy a Homo sapiens legalább 260 ezer éves, a különböző csoportok szétválása nagyjából ekkor indulhatott el. Dél-Afrikában előkerült egy szintén 260 ezer évesre becsült koponya, ezt azonban a Homo heidelbergensis fajba sorolták be, a dátumot pedig nem mindenki fogadja el. A Max Planck Intézet egy másik kutatócsoportja szerint a spanyol Sima de los Huesos környékén előkerült leletek azt mutatják, hogy a Homo sapiens és a neandervölgyi ember szétválása 500 ezer évvel ezelőtt ment végbe, vagyis itt még rábukkanhatunk korábbi leletekre.

Listázás a fórumban