Utolsó útjára indult a Cassini

Utolsó útjára indult a Cassini

2017. augusztus 21. 23:02, Hétfő
Ennek során minden eddiginél közelebbről figyeljük majd meg a Szaturnusz légkörét.

A NASA szorosan követi az előre meghatározott menetrendet, ennek köszönhetően pedig megkezdődött a Cassini űrszonda küldetésének utolsó szakasza. A rendkívül hasznos és értékes munkát végző szonda öt alkalommal figyeli majd meg a gázóriás légkörét, ezt követően pedig egy utolsó nagy alámerülés során végleg megsemmisül.

Az amerikai űrügynökség egy külön bejelentésben foglalta össze a főbb tudnivalókat, mielőtt még az első közeli átrepülésre sor került volna. Emlékeztettek arra, hogy a Cassini az 5 megközelítés során alig 1600-1700 kilométeres távolságból figyeli majd meg a légkör felső rétegeit, ennek során pedig valószínűleg kellően sűrű közeggel találkozik ahhoz, hogy szükség legyen némi pályakorrekcióra. Amennyiben ez az első három átrepülés során elmarad, az utolsó kettő esetében még tovább csökkentenék a magasságot, ebből akár további 200 kilométert is lefaraghatnak, hogy még részletesebb felvételeket és egyéb adatokat kapjunk, de az is elfordulhat, hogy ehelyett némi távolságtartásra lesz szükség, attól függően, hogy mekkora erőfeszítés kell a pálya megtartásához.


A NASA csapata egyben a Titánnak is búcsút intett, amelyet a Cassini 13 év alatt összesen 127 alkalommal figyelt meg közelebbről. A Szaturnusz kísérője a küldetés utolsó szakaszában is fontos szerepet játszik majd, hiszen ennek segítségével módosítják a pályát, hogy zuhanásra kényszerítsék a szondát, amely így szeptember 15-én megkezdi utolsó nagy repülését. Ennek során minden műszert beüzemelnek, hogy minél több adatot kapjunk, a végső megsemmisülés előtt pedig (radar segítségével) az atmoszféra alsóbb rétegeit is igyekeznek majd megfigyelni, az eddiginél jóval kisebb, mindössze 16 kilométeres jelenségeket is megfelelően észlelve – ez egyébként százszor jobb minőséget jelent a korábbi részletességhez képest.

Az elkövetkező napokban, hetekben tehát további adatokra számíthatunk, a NASA várhatóan szép sorban szállítja majd a közleményeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások