A legszegényebb országok örülhetnek a leginkább a digitalizációnak

A legszegényebb országok örülhetnek a leginkább a digitalizációnak

2017. október 6. 16:57, Péntek
Bár a különböző technológiák terjednek, de az egyes kontinensek között továbbra is megmaradnak az eltérések.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) elkészítette legújabb jelentését, amely szerint az ágazat világszerte erősödni fog. A szervezet számításai alapján a 3D-nyomtatók exportja kevesebb, mint öt éven belül a 15-szörösére nő majd. A bevétel 90 százaléka a cégekhez kapcsolódik, míg a fennmaradó 10 százalék a magánszemélyekhez. A tanulmány szerint a két legnagyobb technológiai importőr az Amerikai Egyesült Államok és Kína, de a lista élmezőnyében tartozik Svájc is.

Az információs és kommunikációs technológiai szolgáltatások exportja 2010 és 2015 között 40 százalékkal emelkedett. Az ágazat 6,5 százalékkal járul hozzá a globális bruttó nemzeti termékhez és ezáltal körülbelül 100 millió embert foglalkoztatott. Az ENSZ szervezete a digitalizálást esélyként fogja fel a kereskedelem és a fejlesztés, mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások számára. A folyamatból leginkább a világ legszegényebb államai profitálhatnak.

A robotok értékesítése egyébként rekordot ért el. A 3D-nyomtatók eladásai tavaly a korábbi szám több mint kétszeresére nőttek és elérték a 450 000 darabot. 2020-ig az értékesített berendezések száma 6,8 millió lehet. A készülékeknek csak a 4 százalékát használják Afrikában vagy Latin-Amerikában, ez az arány a jövőben is csupán 5 százalék lesz.

Az ENSZ kiemelt figyelmet akar fordítani a digitális szakadékra: miközben az internetezők száma 2010 és 2015 között 60 százalékkal emelkedett, a Föld lakosságának több mint a fele még mindig nem tud csatlakozni a világhálóhoz. Ezen emberek többsége a fejlődő országokban él, ahol csak a lakosok 16 százalékának van internetelérése. A globális online forgalom egyébként 2019-ig 66-szor lesz nagyobb mint 2005-ben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások