Az év végén jelenik meg az Intel mesterséges intelligencia chipje

Az év végén jelenik meg az Intel mesterséges intelligencia chipje

2017. október 19. 15:20, Csütörtök
Speciálisan a gépi tanulás felgyorsítására készül, az egyik alkalmazója a Facebook lesz.

A társaság mesterséges intelligencia chipjének fejlesztői neve Lake Crest volt, míg forgalomba Nervana Neural Network Processor (NNP) néven kerül, várhatóan még az idén. A prototípusok már most is elérhetők és azokat tesztelik. Az első ügyfél a Facebook lesz, amely a Nervana NNP-t a szerverfarmjaiban akarja használni.

A chip az Intel által Flexpoint-architektúrának nevezett megoldást alkalmazza. A gyártó lemondott a gyorsítótárak használatáról és azok helyett összesen 32 gigabájt HBM2 memóriát épített be. A chipet 28 nanométeres gyártási eljárással a TSMC készíti. Érdekesség, hogy a Nervana NNP-gyorsítókat PCIe-kártyaként is forgalomba fogják hozni. A mesterséges intelligencia chipek az Arria FPGA-kat és a Xeon Phi-ket (Knights Mill) nem váltják majd fel, hanem csupán kiegészítik. A Nervana NNP az AMD Radeon Instinct MI25 és az nVidia Tesla V100 vetélytársa lehet. Érdekesség egyébként, hogy az Intel elkészítette a Xeon x86-os processzorokkal kombinált Nervana NNP-t is, amely neve Knights Crest.

A mesterséges intelligencia többek között az egészségügyben segíthet a pontosabb diagnózisok elkészítésében, továbbá a közösségi média területén még inkább személyre szabott ajánlatok jeleníthetők meg a segítségével és megvalósíthatóvá válik az autonóm közlekedés, valamint jobban meg lehet érteni az időjárási viszonyokat. Az egyik legfontosabb alkalmazási terület viszont a képfelismerés lehet: az új termék képes arra, hogy a tárgyakat és a személyeket önállóan felismerje.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások