Trump száműzte a Kaspersky Lab szoftvereit az amerikai hivatalokból

Trump száműzte a Kaspersky Lab szoftvereit az amerikai hivatalokból

2017. december 14. 08:58, Csütörtök
Hivatalossá vált, hogy az orosz biztonsági cég termékei lekerülnek az amerikai közigazgatás számítógépeiről.

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely megtiltja a Kaspersky Lab programjainak használatát a helyi hivatalok konfigurációin. Az intézkedés hátterében az orosz befolyástól való félelem áll.

A törvény része egy átfogó védelmi csomagnak és megerősíti azt az amerikai elnök által szeptemberben aláírt direktívát, amely alapján a hivatalok eddig is kötelesek voltak 90 napon belül eltávolítani a számítógépeikről a Kaspersky Lab szoftvereit. A jogszabály egyaránt vonatkozik a polgári, illetve a katonai intézményekre és hálózatokra. Az Amerikai Egyesült Államokban attól tartanak, hogy Oroszország a Kaspersky Lab programjain keresztül szerezhet hozzáférést érzékeny információkhoz és számítógépes rendszerekhez, s ezáltal kompromittálódhat az amerikai hivatalok információs rendszere.

Érdekesség, hogy Donald Trumpot a kérdésben a demokraták egy része is támogatta, például Jeanne Shaheen demokrata szenátor, aki úgy vélte, hogy a törvényt már rég be kellett volna vezetni.

Júliusban az NBC már egy olyan tervezetről számolt be, amelyet Donald Trump kabinetje készít elő és amely megtiltaná a kormányzati helyeknek a Kaspersky által készített termékek alkalmazását. Eugene Kaspersky ezután azzal a javaslattal állt elő, hogy hozzáférést biztosítana az amerikai kormány számára a biztonsági szoftverei forráskódjaihoz, továbbá az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa előtt is kész megjelenni vagy a fejlesztést is részben az USA-ba áthelyezni. Az ajánlatra az amerikaiak nem reagáltak. A tengerentúli kormányhivatalokban már szeptember közepén betiltották a Kaspersky programjainak használatát. Az orosz biztonsági cég erre válaszul átláthatósági kezdeményezést indított: három év alatt három olyan központot hoz létre az Amerikai Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, ahol az ügyfelei - legyen az valamely kormány vagy egyéb szervezet - betekinthetnek a forráskódokba és a belső folyamataikba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások