Másolt szoftvereket használt az osztrák hadsereg

Másolt szoftvereket használt az osztrák hadsereg

2018. január 4. 23:30, Csütörtök
A másolt programok alkalmazásával kapcsolatos ügy egy évtizedre nyúlik vissza.

A Microsoft még tíz évvel ezelőtt küldött egy e-mailt az Osztrák Hadseregnek (Bundesheer), amelyben az szerepelt, hogy a védelmi minisztérium több ezer nem licencelt munkahelyet üzemeltet. A redmondi konszern azt kifogásolta, hogy az érintett számítógépeken másolt operációs rendszerek és Office irodai szoftvercsomagok futnak. A Bundesheer több mint 17 000 munkahelyhez csak 9000 érvényes licenccel rendelkezett. A szervezet a mai napig nem ismerte el a másolt programok használatát és a követelt több millió dolláros kártérítés fizetési igényt sem.

A DOSSIER kutatásai azt mutatták, hogy nem csupán a több ezer másolt szoftver használata volt problémás, hanem az is, hogy a Bundesheer éveken át hibás nyílt forráskódú stratégiát alkalmazott. Mindez azt eredményezte, hogy a katonáknak elavult programokkal kellett dolgozniuk, így nem zárhatók ki a lehetséges biztonsági kockázatok. A védelmi minisztérium szóvivője nem akart állást foglalni a kérdésben, csak annyit árult el, hogy a licencbeszerzések átfogó engedélyezési eljárás hatálya alá tartoztak és ezáltal többször is át lettek vizsgálva. A Microsoft szintén nem akart tájékoztatást adni és a bizalmas ügyfélviszonyra hivatkozott.

Több korábbi munkatárs viszont megerősítette az eseteket. A szaktárca egyik volt dolgozója például azt nyilatkozta, hogy a licencekkel kapcsolatos probléma "félig nyílt titok" volt. Ő megerősítette azt is, hogy a Microsoft 2007-ben 12 millió eurót követelt egy 5 évre szóló licencszerződésért, ebből 3,8 millió euró vonatkozott a nem licencelt munkahelyekre. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy végül pontosan mennyit fizetett a minisztérium.


Legkésőbb 2009 óta a Bundesheer és a Microsoft között létezik egy úgynevezett Enterprise Agreement, a szerződés 21 500 munkahelyre vonatkozik. A megállapodás tartalmazza, hogy a számítógépekre a legújabb szoftververziók telepíthetők. Akkor ez a Windows Vista volt és a Microsoft Office 2007. Az osztrák hadsereg csak 2015-ben váltott át az új termékekre, addig a konfigurációkon a Windows XP és az Office 2003 futott. A késői váltás a szaktárca szerint tudatos döntés volt és nem bizonyult rossznak. Nem véletlen, hogy emiatt sokan inkább a saját számítógépüket használták, amelynek köszönhetően nem elhanyagolható biztonsági kockázat keletkezett.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Bundesheer több mint egy évig a Microsoft Office leváltásán gondolkodott és megfontolta, hogy nyílt forráskódú megoldásra váltson át. A kiválasztott termék a Sun Microsystems által fejlesztett StarOffice volt. A lépéssel pénzt akartak megtakarítani, de valójában számos problémát generáltak. Kiderült, hogy a dokumentumformátumok között kompatibilitási gondok vannak. 2010-ben leállították a projektet, mert a Sun Microsystemst felvásárolta az Oracle és a StarOffice fejlesztését leállították. Az osztrák hadsereg most azt tervezi, hogy az idén 20 000 számítógépen cseréli le a Windows 7 operációs rendszert Windows 10-re, emellett a 6 havonta kiadott nagy frissítéseket is időben fel fogják telepíteni a konfigurációkra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások