Kiberháború-ellenes egyezményt sürgetett Eugene Kaspersky

Kiberháború-ellenes egyezményt sürgetett Eugene Kaspersky

2018. február 6. 23:46, Kedd
Az orosz üzletember egy nemzetközi megállapodás kidolgozása és elfogadása mellett emelt szót.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab alapítója és vezetője úgy érvelt, hogy szinte mindegy milyen formában, de szükség van egy kiberháború-ellenes egyezményre. Mindezt az indokolná, hogy az egyes államok internetes támadásai, amelyek más országok kikémlelésére irányulnak, már "túlzottan erőszakosak". Szerinte valaminek változnia kell, és szükség van egy nemzetközi szövetségre. A menedzser hozzátette, hogy a kiberkémkedés mindig is létezni fog, de a napjainkban zajló online háború egyszerűen "túl rossz" lett ahhoz, hogy ne történjen semmi és senki se tegyen semmit.

Az üzletember egyúttal ismételten visszautasította azokat a korábban felmerült vádakat, hogy ő és a biztonsági cége túlzottan szoros kapcsolatban lenne az orosz kormánnyal, s a Kreml komoly befolyást gyakorolna a Kaspersky Lab munkájára. Eugene Kaspersky egy müncheni biztonsági konferencia kapcsán adott elő. Az eseményen államfők és miniszterek is részt vesznek, a legfontosabb témák között pedig megtalálható a kiberháború is. A menedzser tehát jól időzítette a témával kapcsolatos aggodalmainak a tálalását.

A digitális fegyverekkel az a legnagyobb probléma, hogy semmilyen nemzetközi konvenció nem vonatkozik rájuk, így pusztán az az elv érvényesül, hogy egy konfliktusban az erősebb fél győz. Brad Smith, a Microsoft jogi igazgatója tavaly februárban Digitális Genfi Egyezmények kidolgozását sürgette, míg 2017 márciusában Vint Cerf, az internet atyja szorgalmazta egy Kiberháborús Genfi Egyezmény elkészítését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások