Légkörön kívüli rakétát lőtt le Kína

Légkörön kívüli rakétát lőtt le Kína

2018. február 15. 23:09, Csütörtök
A rakétavédelmi tesztnek a regionális feszültség növekedése miatt van nagy jelentősége.

Az észak-koreai rezsimmel folytatott szócsata közben, majd pedig egy január végi, meghiúsult amerikai teszt után kerítettek sort a kínai illetékesek saját kísérletükre, amely a jelek szerint sikerrel zárult. Ezzel második alkalommal lőttek le egy, a légkörön kívül száguldó rakétát, amely jelzi az idők változását.

A téli olimpia alatt ugyan a feszültség csökkenni látszik, itt a két koreai fél részéről még egymás dicséretére is futotta, a hatalmas szomszéd azonban jól látható módon igyekszik bebiztosítani magát. Hírügynökségi jelentések szerint a teszt során ezúttal is a DN-3 típust vetették be, amely 2010-ben már sikerrel szerepelt, most pedig ismét igazolta, hogy a rendszer működőképes. A ballisztikus rakéták ellen szánt platformok legbonyolultabb verziójáról van szó, itt ugyanis közvetlen találatot (ütközést) kell bebiztosítani, méghozzá két, a légkörön kívül száguldó hiperszonikus rakéta között, nagyon úgy tűnik azonban, hogy a kínai félnek már ez is megvalósítható feladat.


A rendszer maga a különböző jelentések szerint a szilárd üzemanyagra épülő DF-21 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétán (MRBM) alapul, a módosított típus hajtóműve azonban állítólag inkább az SC-19, műholdak elleni (ASAT) rakéta megoldását alkalmazza. Ennek megfelelően a rendszer mind rakéták, mind pedig műholdak ellen bevethető, a teszt időzítése pedig már önmagában is jelzésértékű, hiszen amerikai részről már többször felmerült egy esetleges háború lehetősége, de ugyanígy lehetőségként bukkant fel a rezsim vezetőinek elfogása, illetve likvidálása, amelyre nyilván speciális egységek bevetésével kerülne sor. A kimenetel persze a kínaiakkal folytatott tárgyalások eredményétől függ, itt pedig magától értetődik, hogy ez utóbbi fél szeretné növelni biztonságát.

A kínai illetékesek gyorsan leszögezték, hogy a teszt egyetlen másik ország ellen sem irányul, ez kifejezetten védelmi jellegű kísérlet volt, kérdéses azonban, hogy a helyzet eszkalálódása esetén pontosan mely opciót választanák.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások