A kínai telefonoktól tartanak az amerikai ügynökségek

A kínai telefonoktól tartanak az amerikai ügynökségek

2018. február 18. 09:21, Vasárnap
Ez azonban nem akadályozza meg az alkatrészek beszerzését.

Azt már évek óta tudjuk, hogy egyes amerikai hatóságok kifejezetten kritikusak a kínai elektronikus eszközök széleskörű alkalmazását illetően, ez ugyanis szerintük nem szolgálja a nemzetbiztonsági célokat. Most ismét erre figyelmeztetnek, kiemelve a Huawei szerepét.

A kínai gyártó vezetése a napokban elégedetlenségének adott hangot, amiért a tengerentúli piacon az értékesített telefonok 90 százaléka az amerikai szolgáltatókon keresztül jut el a felhasználókhoz. Megpróbálkoztak ugyan az Amazonon keresztül a független példányok értékesítésével, erre azonban több amerikai hatóság is ellenlépésekkel reagált, kihangsúlyozva, hogy nemcsak a kormányzati szervek, de a magánszemélyek számára is konkrét fenyegetést jelent a kínai fejlesztések használata, hiszen ezeken kártékony szoftverek helyezkedhetnek el, amelyek személyes adatainkat és további bizalmas információkat tulajdoníthatnak el. A Huawei úgy reagált, hogy tudatában vannak a negatív érzelmeknek, másik 170 országban azonban nagy bizalmat élveznek, ezzel együtt pedig globális szerepet töltenek be a piacon.

A hatósági ellenállás és a figyelmeztetések özöne persze nem akadályozza meg az amerikai gyártókat abban, hogy továbbra is a Távol-Keletről szerezzék be az egyes komponenseket, illetve tovább növeljék ezek jelentőségét saját beszerzési csatornáikon belül. Az Apple kapcsán éppen a napokban merült fel a hír, miszerint a cég jelenleg is tárgyal a NAND-memóriachipek utánpótlásáról, amelyet most első alkalommal (részben) kínai partner segítségével valósítanának meg. A Yangtze Memory 2019-től vehet részt a beszállításban, elegendő kapacitásuk azonban csak 2020-tól lehet majd, hiszen a gyártást csak idén indítanák be.

Az Apple korábban olyan nevekre támaszkodott itt, mint a Toshiba, a Western Digital, a Hynix, illetve a Samsung, egy esetleges szerződéssel azonban a Yangtze is jelentős gyártóvá válhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások