Puerto Ricóban működik a ballonos internet

Puerto Ricóban működik a ballonos internet

2018. február 20. 14:16, Kedd
Már 200 000 ember jut interneteléréshez és telefonvonalhoz a Google projektjének a segítségével.

A Google - a Loon program bemutatása után egy évvel - 2014 júliusában Brazíliában, Campo Maiorban biztosított először internethozzáférést a helyieknek. Tavaly januárban kiderült, hogy az Alphabet leállítja az internetezést biztosító drónprogramját és ahelyett minden erejével a Loon projektre és annak továbbvitelére összpontosít.

Puerto Ricóban nagyon beváltak a Google légballonjai, amelyek már kb. 200 000 helyi lakosnak biztosítanak mobilelőfizetést. A projekt az ország egyes részein egyaránt képes biztosítani LTE-kapcsolatokat, valamint telefonálási és SMS-ezési lehetőségeket is - minderről Sal Candido, a Loon program felelőse számolt be az American Association for the Advancement of Science (AAAS) éves konferenciáján.

Puerto Rico a mai napig a Maria hurrikán hatásai miatt szenved. A vihar tavaly szeptemberben pusztított a szigeten. Az áramellátás helyreállításán túl a legnagyobb problémát a mobilhálózatok visszaállítása jelentette. A Loon projektet 2017 novemberében indították el Puerto Ricóban, akkor még 100 000 embernek biztosítottak a ballonok segítségével internetellátást. A szakemberek többek között a gépi tanulásra építettek azért, hogy a ballonok tartósan megtarthassák a pozíciójukat a sziget fölött.

Candido elmondta, hogy elégedettek a helyi hatóságokkal folytatott együttműködéssel. Általában hónapokig tart a szükséges engedélyek megszerzése egy mobilhálózat elindításához, de ebben az esetben ez csak néhány hétig tartott. Jelenleg Puerto Ricóban egy időben legfeljebb hét ballon működik és azokat mindig cserélik. A ballonokat mindig a Nevadában lévő bázisról indítják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások