Repülőgép-alkatrészeket nyomtatnának titánporból

Repülőgép-alkatrészeket nyomtatnának titánporból

2018. február 22. 10:29, Csütörtök
A vezető amerikai repülőgép-gyártó svájci partnerrel közösen indította el a projektjét.

A Boeing és az Oerlikon 5 éven át tartó együttműködésről írt alá megállapodást. A kooperáció keretében a két vállalat egy olyan 3D-nyomtatási eljárást akar kifejleszteni, amely lehetővé teszi a repülőgép-alkatrészek elkészítését titánporból. A két fél az együttműködésnek köszönhetően szerzett adatokat felhasználná arra, hogy támogassa a 3D-nyomtatási szolgáltatásokat kínáló vállalatok fémkomponens-készítési tevékenységét. Különösen nagy hangsúly lesz azon, hogy a 3D-nyomtatás során különböző fémek és gépek alkalmazását támogassák.


A projekt elsődleges célja ugyanakkor az, hogy a fémek 3D-nyomtatására fókuszáljon és a készített repülőgép-alkatrészek megfeleljenek mind az amerikai légi közlekedési hivatal, mind az amerikai védelmi minisztérium előírásainak. Emellett egyaránt fontos szempont lesz a megfelelő minőségre és a költségekre való figyelés.

A Boeing a saját adatai alapján jelenleg mintegy 50 000 3D-nyomtatóval készített komponenst használ a polgári és a katonai repülésben, valamint az űrprogramokban. Érdekesség, hogy az óriáscég tavaly először épített be egy 3D-nyomtatással gyártott titánalkatrészt egy repülőgépbe, méghozzá a 787 Dreamlinerbe. Ezenkívül sor került egy fontos lépésre: a társaság megalapította a Boeing Additive Manufacturing nevű szervezetét, amely kifejezetten erre a területre specializálta magát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások