Több amerikai szövetségi államban is jöhet a javítás joga

Több amerikai szövetségi államban is jöhet a javítás joga

2018. március 12. 08:30, Hétfő
Kaliforniában egy demokrata politikus nyújtotta be a törvénytervezetet.

Számos ország után Kalifornia államban is kirobbant a vita arról, hogy kötelesek-e a gyártók biztosítani a felhasználóknak a javítás jogát. Susan Talamantes Eggman demokrata képviselő most benyújtott egy jogszabály-tervezetet. A javaslat alapján a különböző eszközök gyártói kötelesek lennének szerelési útmutatókat és pótalkatrészeket mellékelni a termékeikhez. Ez utóbbiakat nem csupán a hivatalos partnerek és a szervizek munkatársai használhatnák, hanem a vásárlók és a javítási szolgáltatásokat kínáló független cégek is.

A politikus azzal érvelt, hogy a változtatás erősítené az ügyfelek jogait és helyzetét, a környezetvédelmet, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple és néhány más vállalat esetében a garanciaidőn túli javításokat meglehetősen drágák. A társaságok a környezet és a vásárlóik pénztárcájának a terhére profitálnak az alkalmazott gyakorlatból, miközben az emberekben kialakult az a tapasztalat, hogy a hibás készüléket olcsóbb eldobni és újat venni. Ennek köszönhetően évente több mint 6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik.

A demokrata képviselőt támogatja a Consumers Union fogyasztóvédelmi szervezet. Kalifornia immár a 18. amerikai szövetségi állam Washington, Massachusetts, Vermont, New York, Hawaii, Illinois, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Észak-Karolina, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Tennessee és Virginia után, amely biztosítani akarja a javítás jogát az emberek számára.

Az Apple tavaly februárban még nagyon ellenezte az otthoni javítgatást és a felmerült javaslatokat, illetve a törvényi szabályozást is elutasította. A gyártó erősen lobbizott azon törvény ellen, amely szerint tartalék alkatrészeket és javítási útmutatókat kellene kiadnia. Ehhez képest gyakorlatilag 180 fokos fordulat következett be 2017 júniusában, amikor az Apple jelezte, hogy bizonyos szervizek számára kész átadni az iPhone készülékek képernyőinek javítására szolgáló Horizon Machine berendezéseket. Várhatóan 25 országban összesen 400 javítóközpont kapja meg a gépeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások