Az Amazon Donald Trump következő célpontja

Az Amazon Donald Trump következő célpontja

2018. március 30. 20:55, Péntek
Az amerikai elnök korlátozni akarja az online kereskedőcég hatalmát és befolyását. Szerinte a cég túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat.

Trump gyakorlatilag "megszállott" az Amazon kérdésében és mindenképpen le akarja fékezni a növekedését, írja az Axios nevű IT-portál. A politikus akár a trösztellenes törvényeket is segítségül hívná a társaság ellen és rendkívüli módon zavarja az, hogy az óriáscég a jelenlegi gyakorlatával kiszorítja a piacról a kiskereskedőket. "Gazdag barátai azt mondogatják Trumpnak, hogy az Amazon tönkreteszi a bizniszüket. Ingatlan-befektető ismerősei azt mondogatják neki - és ő egyet is ért velük -, hogy az Amazon megöli a bevásárlóközpontokat és boltokat" - írja a lap. Tény, hogy az online vásárlás terjedése miatt az Egyesült Államokban egyre több pláza kénytelen bezárni, mert bérlőik egyre inkább az internetre fókuszálnak.

A hír hallatán az Amazon részvényei közel 5 százalékkal gyengültek, az értéke pedig több mint 30 milliárd dollárral csökkent. Donald Trump a Twitteren azt írta, hogy már jóval a választások előtt hangot adott az Amazonnal kapcsolatos aggályainak. Úgy véli, a vállalat egyáltalán nem vagy csak alig fizet adót az államnak és a helyi önkormányzatoknak, a postát úgy használja, mint a saját kifutófiúit (ez óriási veszteségeket okoz az Amerikai Egyesült Államoknak), s több ezer kiskereskedőt szorított ki a piacról. Az amerikai elnök szemében az is szálkát jelent, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója korábban megvásárolta a The Washington Postot, amelyet a menedzser Trump szavaival élve "politikai fegyverként" és üzleti érdekeinek szócsöveként használ.

Egy bezárt pláza az Egyesült Államokban - elég egy-két mágnesbérlőnek felmondania, és máris jóval kevesebb ember látogatja, ami a többi bolt elsorvadását is okozza

A tweet azért volt érdekes és érthetetlen, mert az Axios cikkére reagálva Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy a kormány nem tervezi megváltoztatni a vállalattal szemben jelenleg folytatott politikáját. A Fehér Ház helyettes szóvivője, Raj Shah a Fox televíziónak cáfolta, hogy Trumpot személyes ellenszenv mozgatná. Az Amazon egyelőre nem kommentálta az Axios cikkét és az abban leírtakat.

Az Amazon tavaly januárban jelentette be, hogy 100 000 teljes munkaidős állást hoz létre az Amerikai Egyesült Államokban. A társaságnak 2016-ban 180 000 ilyen állása volt az USA-ban, ezt növelné 2018 közepéig több mint 280 000-re. Az óriáscég februárban pedig azt közölte, hogy 2000 új munkahelyet hoz létre Franciaországban, ahol 2010 óta több mint kétmilliárd eurót fektetett be.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások