Betegek adataira is kíváncsi lett volna a Facebook

Betegek adataira is kíváncsi lett volna a Facebook

2018. április 9. 15:19, Hétfő
Egy újabb eset bizonyította, hogy a közösségi platform adatéhsége gyakorlatilag nem ismer határokat.

A társaság számos egyesült államokbeli kórház betegadatait hasonlította volna össze az oldalán gyűjtött felhasználói információkkal. Ugyan a betegek adatait felismerhetetlenné tették volna, de ennek ellenére megvalósítható lett volna az összehasonlítás. A CNBC amerikai televízióadó számolt be arról, hogy a Facebook képviselői beszélgetéseket folytattak számos nagy amerikai kórházzal, amelyektől azt kérték, hogy adják ki a számára a pácienseik felismerhetetlenné tett adatait. Törölték volna például a neveket, de a közösségi portál többek között tudni akart az egyes személyek betegségeiről és a számukra felírt kezelésekről, s az összes információt betáplálta volna a tervezett kutatási projektjébe, majd összehasonlította volna azokat a saját honlapján tárolt adatokkal. Így biztosított volna lehetőséget a kórházaknak arra, hogy kiderítsék: melyik betegeknek van szükségük különleges kezelésekre.

A Facebook az adatok kiértékelése során többek között arra lett volna kíváncsi, hogy az elsősorban szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő páciensek egyedül élnek-e, kevés barátjuk van-e, illetve kevés támogatást kapnak-e a környezetüktől. A kórházaknak ezután lehetőségük lett volna arra, hogy ápolókat küldjenek az érintett személyeknek, s ezáltal javítsanak a hangulatukon és az állapotukon. A magánélet védelmét a nevek törlésével biztosították volna, de a téma a kórházakkal folytatott egyeztetések során nem került szóba és a betegektől sem kértek volna engedélyeket.

A projekttel kapcsolatos terveket csak az egyre dagadó Cambridge Analytica botrány miatt jegelték és a Facebook szóvivője hangsúlyozta, hogy a tervezésnél előrébb nem jutottak, éppen ezért adatokat nem is kaptak, nem osztottak meg másokkal és nem elemeztek. A projekt leállításának indokai között szerepelt, hogy a társaság többet akar befektetni az olyan fontos témákba, mint a felhasználói adatok védelme és azok megfontoltabb kezelése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások