Startup-hatalommá válhat Szaúd-Arábia

Startup-hatalommá válhat Szaúd-Arábia

2018. április 17. 08:47, Kedd
A koronaherceg alaposan megváltoztatná az országot: a héten megnyitják az első mozit, a nők is vezethetnek autót, és támogatják őket cégek alapításában is.

Mohammed bin Szalman Al-Szaud, Szaúd-Arábia koronahercege meghirdette a Vision 2030 nevű stratégiáját, amelynek keretében gazdaságilag, társadalmilag és politikailag is meg akarja reformálni az országot. Csökkentené az olajtól való függőséget és egy virágzó startup-államot hozna létre. Amikor Szaúd-Arábia szóba kerül, akkor mindenkiben egy végletesen konzervatív, fundamentalista állam képe bontakozik ki. A koronaherceg ezen akar viszonylag gyorsan változtatni, ő a változás központi figurája. Rijád a héten megnyitja az első mozit, júniustól a nők is vezethetnek autót és a hagyományos fejkendő viselését is hivatalosan liberalizálnák.

Az ország lakosságának háromnegyede 30 évesnél fiatalabb, így nem csoda, hogy óriási lendülettel zajlik a társadalom átalakulása és egy új, virágzó, fiatal alapítókból álló közösség kialakítása. Szaúd-Arábia a folyamat során jó úton jár, ezt támasztja alá az is, hogy a startupok 38 százalékát nők alapították. Ez azonban csak a kezdet, a cél az, hogy a nők életét és vállalkozási lehetőségeit jelentős mértékben megkönnyítsék. Az egyik rijádi startupot, amelynek neve Sheworks, Maha Shirah alapította és azokat a nőket támogatja, akik céget akarnak alapítani. A Sheworks nem csupán irodákat kínál a számukra, hanem segít az ötletek keresésében és azok megvalósításában, valamint számos más kérdésben is. A vállalkozás eddig 56 vállalkozást indított el az úton és 600 nőt támogatott. Mindez különösen annak a tükrében fontos, hogy nemrég a nők még csak nem is dolgozhattak egy férfi engedélye nélkül.


A sikeres nyugati cégek helyi verziói sikerre vannak ítélve

A Wadi az első számú helyi e-kereskedelmi alkalmazás, célja a márkák és a fogyasztók összekötése a nemzetközi szállítási költségek letörésével. A Nokia, a Samsung és a Reebok kizárólagos partnere, és mindössze másfél évvel alapítása után már nyereséget könyvelhetett el. Összesen 67 millió dollár befektetést kapott, 25 arab városban van jelen 200 áruszállító autójával. Már nemzetközi terjeszkedésre készülnek és belépnének új piacokra is, mint a napi fogyasztási cikkek kiszállítása.

Basim Albeladi a Labayh nevű startupot hozta létre, amelynek székhelye Medina és arról álmodik, hogy nemzetközivé teheti az üzletét. Az általa kifejlesztett szoftver egyszerű hozzáférést biztosít a helyi polgároknak a pszichológusi segítséghez. Szaúd-Arábiában nagyon sok ember szorong, illetve szenved depresszióban vagy alvászavarban. Basim szoftverével segítséget kaphatnak. A vállalkozó biztos abban, hogy az ország gyorsan meg fog változni, a kormány ugyanis lazított a cégekre vonatkozó szabályozásokon, ami szabaddá teszi az utat egy virágzó ökorendszer számára.


Ha valakinek van egy jó ötlete, a megvalósításra könnyű pénzt szerezni

Abdullah Amiri egy olyan társaságot hozott létre, amely a közösségi hálózatokban lévő bejegyzések ellenőrzésével és elemzésével foglalkozik. A Lucidya azt ígéri, hogy képes megfejteni a közösségi portálokon lévők érzelmi állapotát. A startup eddig 135 millió dollár támogatást gyűjtött össze, többek között a Microsofttól is kaptak pénzt. Abdullah optimista azzal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábia tovább nyit majd a világ felé, még akkor is, ha ez időbe telik. Ő úgy vélte, hogy gyakorlatilag az egész állam egy startup.

Most már közel 50 kockázatitőke-társaság van Szaúd-Arábiában. Amennyiben valakinek van egy jó ötlete, akkor a pénz megszerzése nem okoz nagy problémát, s ez még akkor is igaz, ha a komoly tőkések elsősorban a hagyományos vállalatokba fektetnek be. Basim úgy összegezte a megváltozott helyzetet, hogy korábban az volt a jó dolog a helyi emberek számára, ha jó állásuk volt és sok pénzt kerestek, ma pedig az, ha saját céget alapíthatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások