Újabb étterem épít a hamburger-készítő robotokra

Újabb étterem épít a hamburger-készítő robotokra

2018. június 25. 22:43, Hétfő
A vendéglátóipari egység hamarosan megnyílik, a siker még kérdéses.

A San Franciscóban lévő Creator étteremben hat dollárért lesz kapható a hamburger, amelyet teljesen gépek készítenek majd el. A cégalapító Alex Vardakostas évek óta próbálta elérni a célját: egy olyan robotot próbált meg megalkotni, amely képes elkészíteni a tökéletes sajtburgert. Az erőfeszítéseit végül siker koronázta. A Creator valójában két, körülbelül négy méter hosszú gép, amelyek 7000 alkatrészből állnak és teljesen automatizáltan tudnak húspogácsákat készíteni. A berendezések kb. egymillió dollárba kerülnek és óránként akár 120 hamburgert tudnak előállítani.


Az elképzelés az, hogy a vendégek egy alkalmazáson keresztül rendelik majd meg az ételüket és a személyzet segít nekik, ha problémáik lennének. Ezután kezdődhet a húspogácsa készítése. A zsemléket gépek készítik elő, vajazzák meg, majd elhelyezik egy tálcán. Ekkor kerül rájuk a szósz, a paradicsom, a hagyma vagy az uborka. Minden élelmiszer friss. A húst egy másik robot készíti el. Hőérzékelők és különleges módon beprogramozott algoritmusok gondoskodnak arról, hogy a hús megfelelő módon elkészüljön. Végül minden a helyére kerül és a vendég körülbelül 5 perc után értesítést kap arról, hogy kész a hamburgere. A TechCrunch munkatársai kipróbálták az ételt és nagyon ízlett nekik.

Márciusban a Caliburger döntött a hamburgert sütő robotok alkalmazásáról. A választás a Miso Robotics nevű amerikai gyártó Flippy modelljére esett. Egy robot egyszerre legfeljebb 12 húspogácsát tud sütni és felügyelni, s egy óra alatt maximum 150 hamburgert készít el. A Flippy mesterséges intelligencia segítségével dolgozó vezérlőrendszerét a Miso Robotics fejlesztette ki. A rendszer képes a tanulásra, ezáltal alkalmazkodik a változó menüsorokhoz. Kiderült, hogy bár a koncepció működik, de a gép még fejlesztésre szorul és egyelőre nem tud megfelelően együttműködni az emberekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások