Megakadályozná a drónok ellopását az Amazon

Megakadályozná a drónok ellopását az Amazon

2018. július 5. 11:35, Csütörtök
Az értékes szállítmányokkal ellátott robotrepülőgépek vonzó célpontjai lehetnek a támadóknak, ezt gátolná meg a vállalat.

Az Amazon szabadalmaztatott egy rendszert, amely megakadályozhatja a drónok ellopását. Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) 2016 augusztusában benyújtott dokumentum címe Hostile takeover avoidance of unmanned vehicles. A USPTO most fogadta el a szabadalmat. A rendszer lényege, hogy a pilóta nélküli légi járműnek a központból érkező bizonyos jelekre kell válaszolnia előre meghatározott időközönként, s ugyanez a kapcsolat fordítva is működik. Amennyiben valamilyen okból üzemzavarok merülnek fel, akkor működésbe lépnek a biztonsági mechanizmusok.

Az Amazon szerint a közeljövőben növekedni fog a drónok ellen végrehajtott támadások száma, legyen szó lopásokról vagy a lezuhanást célzó szándékos akciókról. Miután a kereskedelmi társaság hosszú távon a robotrepülőgépekre és lebegő logisztikai központokra építene, hogy gyorsabban tudja kiszállítani a megrendelt csomagokat, ezért felismerte, hogy szükség lesz megfelelő biztonsági rendszerekre is. Az már egy más kérdés, hogy az új megoldás mennyire tántorítja majd el a bűnözőket a céljaiktól. A Mashable mindenesetre úgy vélte, hogy a biztonsági erőfeszítéseket a bűnözők akár kihívásként is értékelhetik.

A témában nem ez az óriáscég első ötlete, hiszen 2016-ban már benyújtotta a Directed fragmentation for unmanned airborne vehicles című szabadalmát. Az elképzelés lényege az, hogy célzottan lehetővé válna az alkalmazott pilóta nélküli légi jármű önmegsemmisítése azért, hogy az ne csapódjon be a földbe. Így a drón ellenőrzött módon zuhanhat le és ami fontos: darabokban. Az Amazon ehhez egy önmegsemmisítési szekvenciát dolgozott ki, amely megakadályozza, hogy a robotrepülőgép egyben essen le, mert az komoly sérülésveszélyt jelent. Az új elképzeléssel ez a veszély jelentős mértékben csökkenthető. A rendszer ráadásul a szállított csomagot ledobhatja egy fára, hogy az ne essen le és ne sérüljön meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások