Rekordot döntött a Blue Origin kapszulája

Rekordot döntött a Blue Origin kapszulája

2018. július 20. 13:55, Péntek
A világ leggazdagabb embere szeretne biztosra menni az első utazás előtt.

Jeff Bezos másik cége, a Blue Origin, szerdán hajtotta végre a New Shepard újabb tesztjét, amelynek során rekordott döntöttek, hiszen a rakéta, illetve a kapszula, minden eddiginél magasabbra emelkedett, immár több percet eltöltve a világűrben. Gondok nem akadtak, de még további kísérleteket akarnak végrehajtani.

Az illetékesek a sorrendben kilencedik fellövés során kisebb trükköt vetettek be a rekorddöntés érdekében, hiszen a kapszula előbb levált a rakétáról, majd pedig (mindössze 3 perccel a startot követően) ennek saját kisebb hajtóművét is aktiválták, hogy jobb képet kapjanak az úgynevezett Reaction Control System (RCS) üzemeléséről és hatékonyságáról. Ennek fő feladata a kapszula stabilizálása lesz a világűrben, a jelek szerint nem is akadtak gondok ezzel, az eszköz pedig 119 kilométeres magasságot ért el, eközben néhány percet töltve el a légkörön kívül, ami új rekordnak számít. Az extrém szituációk tesztelésével igyekeznek igazolni a biztonságot, mielőtt embereket lőnek fel a saját platformmal.


A mentőkapszula tesztje a 14. percnél, az indítás a 35. percnél történik

Bezos azzal indokolta a további tesztek szükségességét, hogy itt komoly gyakorlatra kell szert tenniük, mielőtt beindulna a valódi űrturizmus. Ahogy a különböző műtétek esetében ajánlatos olyan orvost választani, aki hetente legalább 4-5 alkalommal végzi el ugyanazon beavatkozást (de még jobb, ha ez a szám heti 10 és 20 között mozog), az űrutazásoknál is kell a gyakorlat, valamint annak megtartása, ezért ők évente legalább 100 repüléssel, ennek mielőbbi elérésével számolnak. A New Shepard eddig nagyon jól szerepelt, korábban ki nem nyíló ernyőt és elromló rakétát is szimuláltak a tesztek során, de még további kísérleteket akarnak végrehajtani, mielőtt emberek indulnának az első útra.

Erre még az év vége előtt sor kerülhet, így maga a cégvezető – aki nem mellesleg immár a világ leggazdagabb embere – is eltölthet néhány percet a világűrben, saját fejlesztésű eszközei révén.

Listázás a fórumban