Valós időben figyelik a gleccsereket

Valós időben figyelik a gleccsereket

2018. augusztus 27. 11:23, Hétfő
Egy új rendszernek köszönhetően láthatóvá válik, hogy milyen hatással van a klímaváltozás a jégfolyamokra.

Svájcban utoljára 2001-ben növekedtek a gleccserek, azóta mind az 1500 helyi jégfolyam olvad. Azt azonban, hogy ez a folyamat mennyire gyorsan megy végbe és miként hat ki a vidékre, az emberekre és az állatvilágra, eddig nem lehetett pontosan tudni. A Glacier Monitoring Schweiz (GLAMOS) projektnek köszönhetően mindez hamarosan megváltozhat, a GLAMOS ugyanis a különböző svájci szövetségi hivatalok megbízásából elkészíti a helyi gleccserek átfogó jegyzékét, amely soha nem látott részletességgel fogja felsorolni az egyes jégfolyamok jellemzőit.

Yvo Weidmann, a GLAMOS informatikusa kifejtette, hogy a gleccserek olvadása befolyásolja a folyókba kerülő víz mennyiségét, s ezzel rendkívül fontos a természeti katasztrófák megelőzése, az energiaellátás, a közlekedés, a turizmus, az építkezések és a kutatás szempontjából. Jelenleg a GLAMOS keretében kereken 100 jégfolyamot ellenőriznek, különösen azok jégvastagságát és hosszát mérik. A jövőben azonban a rendszert kiterjesztik mind az 1500 gleccserre, ezáltal a kutatók a jövőben pontosan követhetik a változásokat.

Mindez a Svájci Szövetségi Topográfiai Hivatalban (Swisstopo) bekövetkezett paradigmaváltásnak köszönhető, ugyanis a Swisstopo néhány éve az eddigi térképeket digitális 3D-modellekké alakítja át. A korábbi térképek azt mutatták meg, hogy mi, hol van, de nem volt alkalmasak a jégfolyamok kutatására, míg az új 3D-modellek ennél egyrészt sokkal több információt nyújtanak, másrészt precízebbek.


A gleccserek felmérése esetében komoly problémát jelent, hogy gyakran fedik azokat törmelékek, ez pedig - érthetően - akadályozza a feltérképezésüket. A topográfiai modellek esetében viszont ezek a korlátozások kiesnek, mert a digitális megjelenítés lehetővé teszi, hogy a különböző rétegeket topográfiai szabályok alapján ötvözzék. Ráadásul a számítógép előtt eltávolíthatók vagy odailleszthetők az egyes rétegek, amelynek köszönhetően egy átfogó kép alakítható ki. Weidmann hozzátette, hogy a jövőben nyomon lehet majd követni és dokumentálni egy jégfolyam teljes történetét, s megtudható lesz az is, hogy egy gleccser éppen mennyi vizet szállít. Minél több adat kerül be az adott modellbe, az annál pontosabb lesz, ami különösen az előrejelzések szempontjából hasznos.

A Swisstopo repülőgépei 4-6 évente az alpesi ország összes négyzetméterét felmérik. A folyamat során készített 3D-képek lehetővé teszik, hogy a magasságkülönbségek akár 50 centiméteres pontossággal is megállapíthatók legyenek. Svájcban az első teljes gleccserjegyzék 1973-ból származik. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy 2019-re elkészül az első olyan gleccserjegyzék, amely dinamikusan továbbfejleszthető és amelyet 4-6 évente teljesen megújítanak majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások