Francia-német vita az óriáscégek adóztatásáról

Francia-német vita az óriáscégek adóztatásáról

2018. október 19. 10:44, Péntek
Párizs még a jövő évi európai parlamenti választások előtt eredményeket akarna látni, Németország viszont az autóiparát félti az esetleges amerikai válaszlépésektől.

Franciaország azt szeretné, ha minél előbb megállapodás születne az ügyben. Bruno Le Maire francia pénzügy- és gazdasági miniszter arra szólította fel Olaf Scholz német pénzügyminisztert és a többi európai uniós kollégáját, hogy "fejezzék be a felesleges dumát" és állapodjanak meg végre az IT-konszernek adójáról. Le Maire a francia szenátus televízióadójának azt mondta, hogy elég volt a kifogásokból, hiszen minden műszaki problémát megoldottak és már csak a politikai akarat hiányzik az elképzelés megvalósításához.

Franciaország azt akarja, hogy a kérdésben legkésőbb a jövő év elejéig megállapodás szülessen, mert akkor már a 2019. májusi európai parlamenti választások idején be lehetne mutatni a konkrét eredményeket. Berlin ugyanakkor aggódik amiatt, hogy az új adó elmérgesíthetné a viszonyt az Amerikai Egyesült Államokkal és elmélyíthetné a jelenlegi kereskedelmi konfliktust. Scholz azt javasolta, hogy a kérdéssel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) foglalkozzon és hallgassák meg az Amerikai Egyesült Államok álláspontját is.

Le Maire azután lett bosszús, hogy szeptember elején Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter csapatától kiszivárgott egy anyag, amely alapján "a nagy digitális vállalatok démonizálása nem célravezető". A dokumentum úgy fogalmazott, hogy az a nyilvánosan gyakran hangoztatott kijelentés, miszerint az olyan társaságok, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon nem fizetnek adót a nyereségeik után, már nem tartható tovább. A nyereségeket továbbra is ott kellene megadóztatni, ahol e cégek székhelye van. Minden más megoldás komoly hátrányokat jelentene az exportból élő Németország számára. Az országnak éppen ezért a nemzetközi szinten is meg kellene akadályoznia egy ilyen jellegű adóztatást. Néhány nappal később az európai uniós pénzügyminiszterek megállapodtak arról, hogy az év végéig döntenek a digitális adóról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások