Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban

Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban

2018. október 24. 23:09, Szerda
Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban német állampolgárok számára - figyelmeztetett a német külügyminisztérium.

A Törökországba látogató németeknek szóló külügyminisztériumi tájékoztató frissített kiadásában hangsúlyozták, hogy a török hatóságok az utóbbi két évben egyre több német állampolgárt fosztottak meg a szabadságától. Az őrizetbe vétel és a büntetőeljárás pedig számos esetben "a közösségi médiában tett kormánykritikus állásfoglalásokkal függött össze". Büntetőeljárást vonhatnak maguk után olyan megnyilvánulások is, amelyek a német jogfelfogás szerint nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabadságnak kereteit. Egyes esetekben "egy idegen bejegyzés "lájkolása" vagy megosztása is elég" az eljárás megindításához - olvasható a tárca honlapján megjelent tájékoztatóban.

Kiemelték, hogy nem nyilvános kommentárok is eljuthatnak a török hatóságokhoz, és az "államfő megsértése" vagy "terrorista szervezet népszerűsítése" miatt akár több évi szabadságvesztés büntetést is kiszabhatnak a török bíróságok. Törökországban a 2016-ban történt puccskísérlettel összefüggésben több mint 20 német állampolgárt vontak büntetőeljárás alá, a berlini és az ankarai vezetés viszonya pedig megromlott.

A német külügyminisztérium tavaly júliusban figyelmeztette a Törökországba látogató németeket, hogy viselkedjenek fokozott óvatossággal, és rövid tartózkodás esetén is regisztrálják magukat a legközelebbi német külképviseleten. Az eljárás alá vont német állampolgárok többsége ugyan már visszanyerte szabadságát, de a figyelmeztetést nem vonták vissza.

Listázás a fórumban