Kéretlenül követik a felhasználókat az alkalmazások

Kéretlenül követik a felhasználókat az alkalmazások

2018. október 25. 15:40, Csütörtök
Új megoldások lehetővé teszik az emberek reklámokkal való elárasztását akkor is, ha az illető már letörölte az adott programokat.

Az adatokra halászó és azokat értékesítő, illetve azokból profilokat készítő cégek egy új lehetőségeket fedeztek fel a felhasználók elérésére, még akkor is, ha eltávolítanák a kapcsolódó szoftvereiket. A Bloomberg arról számolt be, hogy ilyen új különleges fejlesztői csomagokat kínál többek között az Adjust, az AppsFlyer, a MoEngage, a Localytics és a CleverTap. Ezen vállalatok ügyfelei közé tartozik például a Spotify és a Yelp. Amennyiben egy programozó e fejlesztői csomagok segítségével készíti el a termékét, akkor az illető értesítést kap arról, hogy valaki feltelepítette, majd letörölte a szoftverét és megpróbálhatja személyre szabott reklámok segítségével rávenni a felhasználót a döntése visszavonására.

Az ilyen törlést figyelő alprogramok úgynevezett csendes értesítéseket használnak és a folyamat keretében megpingelik az adott alkalmazást. Amennyiben az nem válaszol, akkor a fejlesztő abból indulhat ki, hogy a szoftverét eltávolították a számítógépről, az okostelefonról vagy a táblagépről. Ebben az esetben az alprogram beavatkozik, előkeresi az érintett személlyel kapcsolatban korábban összegyűjtött információkat és az adott eszköz azonosítóját használja fel arra, hogy személyre szabott hirdetéseket küldjön el neki.

A Bloomberg kiemelte, hogy a Google és az Apple sem engedélyezi a szoftverboltjában a csendes értesítések reklámcélokra való alkalmazását, éppen ezért valószínűsíthető, hogy mindkét cég fellép majd a közeljövőben a törléseket figyelő alprogramok ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások