Üzenet­korlátozást vezet be a WhatsApp

Üzenet­korlátozást vezet be a WhatsApp

2019. január 22. 08:04, Kedd
A kommunikációs szolgáltatás mindenki számára korlátozta az üzenetek továbbítását.

A BBC arról írt, hogy a WhatsApp az álhírek, a kéretlen elektronikus reklámlevelek és a tömegesen elküldött e-mailek terjesztése ellen akarja felvenni a harcot, ezért úgy döntött, hogy korlátozza az üzenettovábbítások számát. Az új szabályok alapján az egyes híreket legfeljebb csak öt alkalommal lehet továbbküldeni.

A vállalat így reagált arra, hogy a tavaly júliusban Indiában és Mianmarban terjesztett pletykák és álhírek miatt többször is spontán csoportok jöttek létre, amelyek aztán bűnösnek hitt ártatlan emberek ellen hajtottak végre erőszakos cselekményeket. Az álinformációk feltételezett gyerekrablókról és gyilkosokról szóltak, amelyeket látva egyes falvakban egyszerűen agyonverték az éppen arra járó idegeneket. Indonéziában, Mianmarban és Sri Lankán hasonló önbíráskodási esetek történtek, amelyek muzulmánok ellen irányultak. Az üzenetek terjesztési csatornája a WhatsApp volt.

Az új rendszer az összes felhasználót érinti. Eddig egyébként egy üzenetet legfeljebb 20 alkalommal lehetett továbbítani. A 6 hónapos tesztidőszak bebizonyította, hogy már ez az egyetlen intézkedés is hozzájárul ahhoz, hogy globális viszonylatban is kevesebb kéretlen és álinformációt terjesszenek. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy a módszer mely üzenetek ellen lesz különösen hatásos, különösen annak tükrében, hogy egy WhatsApp-csoport legfeljebb 256 felhasználóból állhat, akik így még mindig akár öt csoportnyi vagyis 1280 felhasználót is elérhetnek. Emellett jelenleg még nincs olyan mechanizmus, amely megakadályozza, hogy egy tartalmat valaki ismét elküldjön öt alkalommal. Vagyis elméletileg továbbra is könnyen el lehet érni körülbelül 10 000 embert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások