Álfiókoktól hemzseg a Facebook

Álfiókoktól hemzseg a Facebook

2019. február 2. 09:38, Szombat
Komoly kritikát kapott a közösségi platform: egy tanulmány szerint a profilok fele hamis, és a Facebook azokkal egyszerűen becsapja hirdetőit, hogy több bevételre tegyen szert.

Aaron Greenspan egykor a Harvard Egyetemen Mark Zuckerberg osztálytársa volt és évekkel ezelőtt azt állította, hogy a Facebook ötlete voltaképpen tőle származott. A két fél 2009-ben peren kívül megegyezett egymással, de a férfinek így is megvan a véleménye Zuckerbergről és a portálról, amit nem is rejt véka alá. Greenspan most nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, amely szerint a Facebook csal, és a regisztrált fiókok legalább 50 százaléka álfiók. Az a kritika is megjelent, hogy a társaság teljesen elveszítette az ellenőrzést a közösségi hálózata felett. A 75 oldalas anyagban többek között az szerepel, hogy a Facebooknak soha nem lesz lehetősége arra, hogy pontosan megállapítsa az álfiókok számát.

Greenspan rámutatott, hogy az óriáscég által közölt hivatalos számok ellentmondásosak, sőt, abszurdak. Azokból ő azt a következtetést vonta le, hogy a Facebook becsapja a befektetőit és a hirdetőit. Sőt, a férfi odáig ment, hogy feltette azt a kérdést, hogy vajon Mark Zuckerberg minden idők legnagyobb szélhámosa-e. Az óriáscég cáfolta a megjelent információkat és szóvivőjük azt hangsúlyozta, hogy az összeállítás téves dolgokat állít. Emellett az is felmerülhet - jogosan -, hogy vajon Greenspan elfogult-e és ha igen, milyen mértékben a Facebookkal és Zuckerberggel szemben.

Guy Rosen, a Facebook termékmenedzselési alelnöke tavaly májusban jelentette be, hogy 2017 októbere és 2018 márciusa között összesen közel 1,3 milliárd álprofilt távolítottak el, azok 98 százalékát mindössze néhány perccel a létrehozásuk után, így azokat a felhasználók nem is láthatták. A menedzser hozzátette, hogy a rendszerük védelmi mechanizmusa naponta több millió álfiók létrehozását akadályozza meg, s a Facebook naponta több millió álfelhasználót, képet és bejegyzést töröl a rendszeréből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások