Üzleti titkok ellopásával vádolja egykori mérnökét a Tesla

Üzleti titkok ellopásával vádolja egykori mérnökét a Tesla

2019. március 31. 08:23, Vasárnap
A volt alkalmazottat azzal vádolják, hogy több százezer kódsort tulajdonított el.

A Tesla robotpilóta-szoftvere - a hibái ellenére - a világ egyik legjobb ilyen jellegű megoldása. Éppen ezért érthető, hogy a cég nagyon érzékenyen reagál minden olyan dologra, amely a programot és annak részleges vagy teljes ellopását érinti. Emiatt nem lehet csodálkozni azon, hogy a gyártó keresetet nyújtott be Guangzhi Cao mérnök ellen, akit azzal vádolt meg, hogy engedély nélkül több mint 300 000 fájlt másolt le. Ezek az adatok a Tesla robotpilóta-szoftvere forráskódjának részét képezik. A férfi 2017-ben tagja volt a Tesla mesterséges intelligenciáért és gépi látásért felelős részlegének.

A társaság többek között azt vetette a mérnök szemére, hogy januárban lopta el az adatokat, pont abban az időszakban, amikor már gőzerővel készült arra, hogy a jelenlegi munkaadójához, a kínai Xiaopeng Motors Technology Company Ltd-hez szerződjön. A beadványban az is szerepel, hogy a Xiaopeng Cao mellett további négy Tesla-alkalmazottat szerzett meg. Érdekesség, hogy a kínai konszern leányvállalatát korábban az Apple is azzal vádolta meg, hogy üzleti titkokat lopott el az autonóm közlekedéssel kapcsolatban.

A Reuters rámutatott, hogy - szintén a robotpilóta-programmal összefüggésben - további vádak is lehetnek, amelyek a Xiaopenghez távozott további négy munkatárs ellen merültek fel. Ezenkívül a Zoox Inc. nevű startup is ellopott üzleti titkokat, amelyek a raktárfejlesztés, a logisztika és a raktár-ellenőrzési folyamatok területét érintették. A felvetéseket eddig sem Cao, sem a Zoox nem kommentálta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások