3D-nyomtatású házakkal újul meg egy falu Latin-Amerikában

3D-nyomtatású házakkal újul meg egy falu Latin-Amerikában

2019. május 11. 09:19, Szombat
A település várhatóan a nyárra alakul át teljesen.

A New Story nevű nonprofit szervezet, Yves Béhar építész, a fuseproject munkatársa és az ICON nevű 3D-nyomtatással foglalkozó cég közösen indították el a projektet, amelynek keretében egy teljes falu újulhat meg Latin-Amerikában. A szakemberek direkt egy olyan települést választottak ki, ahol szegény földművesek és pálmalevél-feldolgozók élnek, akiknek a családjai havonta kevesebb, mint 200 dollárból boldogulnak. Az őserdő mélyén lévő helyen összesen több mint 50 3D-nyomtatású házat fognak elkészíteni. Ez lesz a világ első 3D-nyomtatású épületekből álló faluja.

A házakat az ICON egyik nagy méretű 3D-nyomtatójával gyártják le a beton rétegenkénti felhordásával. A betonkeverékhez színárnyalatok adhatók hozzá, így különböző színű épületek hozhatók létre. Az ICON 3D-nyomtatási technológiája lehetővé teszi ívelt falak készítését extra költségek nélkül. Az alkalmazandó 3D-nyomtatót úgy tervezték meg, hogy olyan területeken is működjön, ahol nincs víz, energia és munkaerő. A készülék lehetővé teszi a konyhai és fürdőszobai padlólapok, a székek és a polcok kinyomtatását is. Az egyes házak falai és szerkezeti elemei mindössze 24 órán belül legyárthatók, miközben a folyamat során szinte alig keletkezik hulladék.


Mindegyik házban több szoba lesz, hogy egy család több generációjának tagjai is egy fedél alatt lakhassanak. A házakat ellátják szabadtéri konyhával és ólakkal a csirkék tenyésztéséhez, illetve külön növénytermesztési területtel. Béhar elmondta, hogy a házak 120, míg az egyes lakások 55 négyzetméteresek lesznek. A tetők védelmet fognak nyújtani a nap és az eső ellen, míg a nyitott terű nappalik biztosítják majd a természetes szellőzést.

Tavaly a berendezéssel már sikeresen elkészítettek egy prototípusnak szánt házat Austinban, majd a fuseproject segítségével frissítették a terveket, hogy az épületek jobban megfeleljenek a közösségi igényeknek és a trópusi környezetnek A New Story a programmal be akarja mutatni azt, hogy világszerte miként lehetne egyszerűen és olcsó módon küzdeni a hajléktalanság ellen. A házak dizájnjának megtervezésébe bevonták a jövőbeli lakókat is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások